Начало » Общност » Доларът може да падне с 36% спрямо еврото до края на 2020 г.

Доларът може да падне с 36% спрямо еврото до края на 2020 г.

Доларът може да падне с 36% спрямо еврото още тази година. Такава прогноза направи Улф Линдал, главен инвестиционен директор на AG Bisset, компания за управление на валутен риск, съобщава Reuters.

Американската валута е спаднала с около 11% от своя връх през 2020 г. в сравнение с основните валути. Лихвените проценти на хедж фондовете спрямо долара достигнаха най-високото си ниво от десет години, като над една трета от фондовете заявиха, че доларовият шорт (залог за понижаване) е най-популярен сред клиентите им през настоящата половина на годината.

През януари доларовият курс беше 1,12 за едно евро, през септември – вече е 1,18. Спадът спря през последните седмици о това е „добра възможност да се освободим от доларите“, обясни Линдал.

Редица експерти вярват, че доларът ще продължи да се обезценява на фона на колапса на американската икономика, изключително ниските лихвени проценти и опасенията от раздуване на бюджетния дефицит поради програмата за смекчаване на последиците от коронавирусната пандемия.

И така, анализатори от Goldman Sachs прогнозират, че до 2023 г. едно евро ще се разменя за 1,3 долара. От TD Securities заявиха, че доларът е надценен с около десет процента спрямо другите основни валути.

Други инвеститори, от друга страна, вярват, че новините за подобрение в американската икономика ще подкрепят долара. Експертите на BlackRock вярват, че зависимостта на света от долара ще помогне да се предотврати неговият колапс.

Източник: Агенция „Фокус“

 
banner
banner
Петя Митева