Начало » Общност » Във Варна пристигна пътуваща изложба, съдържаща мръсни истини за боклука

Във Варна пристигна пътуваща изложба, съдържаща мръсни истини за боклука

Изложбата #БезОтпадъци е по средата на своята обиколка из България, която започна юни месец от Пловдив, премина през Силистра и в края на август бе позиционирана във Варна, където ще остане в рамките на две седмици. Следващите спирки на изложбата са Добрич и Шумен, с което тя ще направи пълна обиколка на всички градове от проекта “_Място България“, като таблата остават в рамките на няколко седмици във всеки един град. Морски клуб „Приятели на морето“ координира гостуването на изложбата в Морската ни столица, а инициативата е част от дългосрочната програма на пловдивското сдружение “БГ Бъди активен“ – “_Място България”, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола, целяща да фокусира вниманието на обществото върху нуждата от промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки подхода на т.нар. placemaking.

 

Четири варненски организации са партньори по програмата „_Място България“ и чрез различни дейности и подходи успяват да провокират варненци да имат отношение към средата, в която живеем, нейната красота и естетика, особено морските територии. Морски клуб „Приятели на морето“ организират активни плажни кампании за ангажиране на плажуващи и плажни заведения относно чистотата на плажовете и морето, извършват подводни почистващи акции с водолази, и доброволчески обучения и акции за ангажиране на младежи в темата за опазване на морето. Сдружение Пауър Джъмп правят провокативни герила маркетинг кампании и почиствания в рамките на партньорски събития, по време на които със своята пътуваща триколка с кошове за разделно събиране на отпадъци, гигантски фасове инсталации и атрактивни спортни дейности, привличат вниманието на гражданите специално върху казуса с фасовете като отпадъци. Школа по изкуства Дедал участват в проекта със специална селекция от филмовия фонд на своя международен фестивал за късометражни филми „Карантината“, които засягат темата за отпадъците, морето и човешката намеса. Техните филми бяха излъчени както на територията на Варна, така и по Северното черноморие, а през септември ще гостуват в Добрич. Четвъртият варненски партньор е фондация Мейдей, ангажирана с облагородяването на занемарени квартални пространства с помощта на местната общност. Екипът на фондацията вече стартира активно дейности в два квартала – квартал „Успех“ в района на Тих труд, и района на Руските блокове до читалище Христо Ботев, в които се изчистват замърсени територии, облагородяват се зелени площи и се адаптират неизползвани пространства за социализация и дейности наоткрито.

 

 

Историята на “_Място България”

 

“_Място България” е дългосрочна програма на “БГ Бъди активен” за промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки подхода на т.нар. placemaking (местоправене).   От 2017 г. до сега  благодарение на програмата са обновени мета в 23 селища в цяла България. Част от “_Място България” бяха и дейностите от платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, за чиста Европейска столица на културата 2019.

 

През 2020 г. дейностите на “_Място България” обхващат шест града чрез инициативата „Партньорство за красива и чиста среда“ – Пловдив, Варна, Шумен, Добрич и Силистра. Сред планираните дейности са обучения за организиране на събития без отпадъци, съвместни инициативи с жителите и местните власти за облагородяване на публични пространства и активизиране на местните общности, почистване на градски зони и зони край водни басейни, както и обучения на доброволци, работилници за рециклиране и др. Проектът цели и да се създаде конструктивен диалог между граждански организации, местни власти и компании в името на дългосрочно партньорство за създаване и поддържане на красиви, удобни и чисти публични зони.

 

Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола. 

 
banner
banner
Петя Митева