Начало » Общност » Напрежението в София ескалира, хвърчат яйца и ябълки

Напрежението в София ескалира, хвърчат яйца и ябълки

Яйца и ябълки хвърчат по сградата на Партийния дом в първия му работен ден. Триъгълникът на властта засега е блокиран преди всичко от полиция и жандармерия. Изградени са и четири КПП-та, през които се пропускат народни представителите, запътили се към първия си работен момент след лятната ваканция. Затворена е цялата градинка около сградата на бившия царски дворец.

Протестът е разделен на няколко групи – пред централния вход на сградата срещу Министерски съвет, както и пред южния вход. Именно там възниква напрежение между протестиращи и полиция, след като група започна да клати полицейски автомобил. Вече има и един арестуван.

Полицейски екип е разположен и на улица „Московска“, която обаче е оставена отворена за автомобили и откъдето минават част от депутатите. На тази улица има и специализирани части на полицията, които са готови да я затворят. Откъм булевард „Дондуков“ също има блокада и много жандармерия.

След 55 дни на протести днес е планиран масов такъв, а скандирания за оставка се чуват от ранни зори.

Това е първият ден от новия политически сезон, в който трябва да стане ясно дали ГЕРБ ще съберат 120 подписа за нова Конституция и 160 за събиране на Велико Народно събрание.

Решаваща ще бъде подкрепата на „Воля“ на Веселин Марешки, както и на независимите депутати, тъй като БСП и ДПС вече заявиха, че няма да сложат подписите си под проекта на ГЕРБ.

 
banner
banner
Budnavarna