Начало » Интересно » Промените в тялото ни, когато за дълго спрем секса

Промените в тялото ни, когато за дълго спрем секса

Промените, които настъпват в тялото на човек, който временно или за по-дълъг период не прави секс, са неминуеми.

Причините, поради които се налага да се отказваме от плътските наслади може да са най-различни. Някои съзнателно избират такова поведение, други пък просто са се пуснали по течението и следват обстоятелствата.

Няма значение, дали сте скъсали с партньора, дълго време сте без такъв, работата не ви оставя свободно време или пък страдате от някакво заболяване, понякога може да се окажете в положение дълго време да не можете да се наслаждавате на секса.

Не си мислите, че спирането на секса влияе само негативно (какво по-негативно от самият факт на липсата му?), защото носи и някои ползи.

Най-отчетливата негативна компонента на липсващият секс е, че може да се чувствате напрегнати и под по-голям стрес.

Известно е, че сексът помага за отпускането и образно казано, отпуска парата, която трупаме в ежедневието. Занимавките в кревата ни предоставят ендорфини и окситоцин – веществата, които мнозина познават с популярното им название “хормони на щастието”. Те са естествените ни “опиати”, които свалят нивата на стрес. Връзката е очевидна – по-малко секс, по-малко “хормони на щастието”.

Редица научни изследвания са установили, че липсата на секс прави хората по-податливи на вирусни инфекции.

Сексът има и един положителен ефект, за който не си даваме сметка, когато го практикуваме – стимулира имунната система. Е, не е нужно за укрепване на имунитета да се скъсвате от секс. Когато го правим, организмът ни просто се чувства “по-естествено”, затова и ако дълго време се откажем от секс, естествените защитни сили може да отслабнат. Учените са установили, че това ни прави по-податливи на вирусни и бактериални инфекции, но няма точни данни доколко по-често може да се разболяваме в подобна ситуация.

Ето и един положителен ефект: намалява рискът от болести, предавани по полов път

Не е нужно да се обяснява много, нали? Няма секс, няма риск – защитени сте от заболяванията, предавани при полови контакти. Допълнителна “екстра” е, че такива заболявания може да засегнат не само половата система, но и други органи и системи, така че може да се смятате за по-защитени от болести на отделителната система, пикочните пътища, червата и т.н.

Към негативните аспекти на отказа от секс следва да се добави усещането за несигурност във връзките

Тук има нюанс, определен от това, колко дълго се налага или сте избрали да живеете във въздържание. Ако продължително време сте без секс и сте във връзка, това може да породи напрежения и несигурност. Усещането, че сме по-малко щастливи (вижте по-горе за хормоните на щастието) и по-стресирани ни прави и неуверени. А всичко заедно е предпоставка за развиването на депресивни симптоми.

Появява се и рискът да изпитвате проблеми с либидото

Тялото ни има нужда от постоянни тренировки, за да се развива и “помни”. Когато дълго време не е изпитвало интимните ласки, възникват предпоставки, които да го затрудняват във функцията му да се възбужда. Знаете, че това не е проблем, просто трябва малко повече време, докато се настроите за секс, отколкото е било преди. Упоритостта и търпението ще се отплатят.

При жените е възможно да се появи изтъняването на вагиналните стени

При дамите с възрастта намалява количеството на естрогена, който се синтезира в тялото им. В комбинация с продължителна пауза в сексуалните занимания, може да се стигне до т.нар. вагинална атрофия, която се изразява в изтъняване на вагиналните стени.

Но и при мъжете има повишени рискове за развитие на туморни заболявания

Отказът от секс при мъжете или нередовното му практикуване е предпоставка за повишен риск от рак на простата. Това сочат данните от множество мащабни изследвания, провеждани през последните десетилетия. Според заключенията на учените, мъжете, които средно на месец еякулират по 21 пъти са със значително по-ниски нива на риск от развитие на рак на простатата.

Да споменем и това, че при мъжете се увеличава риска от еректилна дисфункция

Два пъти по-застрашени от еректилна дисфункция мъжете, които правят рядко секс, спрямо онези, които поне веднъж практикуват креватни упражнения.

Това са само основните промени, които ни съпътстват, ако откажем секса. Негативните преобладават. Но това не е повод да търсим секса на всяка цена – това е удоволствие, което трябва да си доставяме с любимите хора, да му се отдаваме изцяло, по възможност – редовно.

 
banner
banner
Budnavarna