Начало » Общност » Проверяват храната в училищните лавки

Проверяват храната в училищните лавки

Асоциация „Активни потребители“ започва проверки за качеството на храната в училищните лавки и заведенията в близост до школата от 15 септември, съобщи председателят ѝ Богомил Николов в ефира на БНР. Според него етикетите на храните са пълни с съставки, които децата или не разбират, или не знаят, че са вредни.

По думите на експерта подобни проверки на храната в училищните столове и заведенията трябва да бъдат регулярни, тъй като основната им цел е да „заострят вниманието на родителите към храната, която децата си купуват“. Основният акцент ще бъде поставен върху здравословното хранене.

„Ще проверяваме най-вече сандвичите, които се продават в училищните лавки, защото тези с колбас или с млечен продукт, би трябвало да съдържат по-малко Е-та, но на практика това не е така“, обясни той.

Николов припомни, че от Асоциацията са внесли предложения за промени в Наредбата за имитиращите продукти в Министерството на земеделието, които предвиждат продуктите с високо водно съдържание да се етикетират като имитиращи.

В отговор на въпрос дали има санкционирани търговци заради повишаване на цените на основните хранителни продукти, Николов поясни, че евентуалното поскъпване през есента би било причинено от по-лошата реколта или затруднения в транспорта и снабдяването.

 
banner
banner
Петя Митева