Начало » Общност » Пиян шофьор, погубил приятелката си в ПТП във „Владиславово“, отива в затвора

Пиян шофьор, погубил приятелката си в ПТП във „Владиславово“, отива в затвора

Апелативният съд във Варна лиши за по-дълъг период от право да управлява МПС подсъдим, който предизвикал ПТП с 3,65 промила алкохол в кръвта и причинил смъртта на приятелката си.

Мъжът ще остане без шофьорска книжа за 10 години и 4 месеца. Съгласно съдебното решение, Васил В. ще изплати и по-високи обезщетения на двете деца на жертвата – общо 140 хиляди лв.

На 5 май 2019 г. 45-годишният мъж заедно с жената, с която съжителствал, и техен приятел били край Варна, където той употребил значително количество алкохол. На връщане вечерта шофирал Васил и минал по бул. „Св. Елена“ в кв. „Владислав Варненчик“.

Под влияние на алкохола не съобразил, че навлиза в завой, до който има автобусна спирка. Изгубил управлението над автомобила, продължил в лентата за насрещно движение, излязъл от пътя и с 53 км/ч се блъснал в стълб от тролейбусната мрежа. Спътникът му пострадал, а приятелката му починала на място.

Окръжният съд във Варна е осъдил Васил В. за това, че като нарушил правилата за движение, по непредпазливост е причинил смъртта на Иванка Г. и телесна повреда на Горан М. Деянието било извършено с концентрация на алкохол в кръвта 3,65 промила.

Първата инстанция наложила наказание лишаване от свобода за 7 години и 4 месеца, а от право да управлява превозно средство за 5 години.

Присъдените обезщетения за неимуществени вреди на сина и дъщерята на починалата жена са в размер общо на 85 хиляди лв. Защитата на подсъдимия и повереникът на наследниците, конституирани като частни обвинители и граждански ищци, обжалваха присъдата пред Апелативния съд.

В миналото подсъдимият е бил осъждан два пъти за престъпления на пътя, но е реабилитиран. Имал е и административни наказания.

В мотивите си Апелативният съд отбелязва, че като водач на МПС, Васил е бил длъжен да не шофира след употреба на алкохол и да спазва изискването за съобразена скорост.

Съдебният състав отчита, че той е системен нарушител, за когото не съществува възпиращ фактор – нито законът, нито забележките на приятелката му. Това го прави човек с висока степен на обществена опасност.

Въззивната инстанция счита, че със 7 години и 4 месеца лишаване от свобода и с 10 години и 4 месеца лишаване от право за управление на МПС, се удовлетворява принципът за справедливост на наказанието.

Така ще се постигне превенция у извършителя и в обществото. Съдът завиши и размера на обезщетенията за децата на жертвата – за всеки по 70 хиляди лв.

Решението на Апелативен съд – Варна, подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

 
banner
banner
Budnavarna