Начало » Общност » Багер, рушащ археологически разкопки, стресна варненци

Багер, рушащ археологически разкопки, стресна варненци

Багер, разрушаващ археологическите разкопки открити през 2019 г. в градинката на ул. „Цар Симеон I“ във Варна, притесни граждани, които сигнализираха за проблема. Бе разпространено и видео в социалната мрежа, което показва как багерът събаря част от антични стени.

По данни на Община Варна и Регионален исторически музей Варна проблем няма.

Има издадено разрешение за археологическо приучаване от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, научи Moreto.net

В момента се демонтират участъци от сграда „военен склад“ –„беглишки хамбар“, които са разположени върху крепостна стена, датирана от епохата от късния елинизъм I в. пр. Хр., с преустройства от римската епоха – II – III в., . Целта на премахването на тези участъци е да бъде разкрит по-голям участък

Община Варна е финансира археологическите проучвания в парковата площ в пространството между ул. „Козлодуй“, ул. „Цар Симеон I“, ул. „Цариброд“ и ул. „Л. Заменхоф“. Стойността на проекта е в размер 41 819 лв. Ръководител на проекта е доц. д-р Валери Йотов от РИМ – Варна, а изкопните дейности са започнали днес.

Проектът предвижда изграждане на дренажни кладенци за пренасочване на подпочвените води към канализацията. След приключване на археологическото проучване в парковата площ, Община Варна ще възложи и проект за консервация, реставрация и социализация на старините в парковата зона. Целта е експониране и опазване на откритите недвижими културни ценности, които са с висока историческа стойност.

източник: Морето.нет

 
banner
banner
Budnavarna