Начало » Общност » Във Варна: Змии в морето

Във Варна: Змии в морето

Змийски глави насред вълните във Варненския залив видя репортер на Радио Варна. Подобни гледки се наблюдават и край Тюленово. По това време на годината, гледката не е необичайна, а е характерна за българския бряг, обясни доц. Веселина Михнева от Института за рибни ресурси:
В Черно море може да видим два вида водни змии – жълтоуха водна змия Natrix natrix или сива водна змия Natrix tessellata. Основна храна им е рибатаТези змии не са опасни за хората, не нападат, не хапят и не са отровни. В никакъв случай не трябва да се приближава водната змия, да не се плаши и да не се убива. „
Водните змии не живеят само във водата, а излизат и на сушата и се препичат на камъните. Основното, за което трябва да се подготвят разхождащите се по плажа при среща с такова влечуго, е да не реагират панически, съветва доц. Михнева.
Ако се приближим до змията, тя може да отдели неприятна миризма. Може и да се престори на умряла, а и да започне да съска, но няма да ни нападне без причина.“
Змиите навлизат в морето от реките. Срещат се по-често по южното Черноморие, около Змийския залив, както и на север от Варна. Могат да бъдат видени във водите край КК „Свети Константин и Елена“.
Източник: Радио Варна
 
banner
banner
Петя Митева