Начало » Общност » Нов маркиран туристически маршрут подготвят във Варна

Нов маркиран туристически маршрут подготвят във Варна

Туристическо дружество „Родни балкани“ планира, в края на седмицата, да маркира нов маршрут в крайградската зона на Варна. Началната точка е хижа Черноморец, а крайната е устието на река Камчия. Той ще бъде продължение на маркираните пътеки стигащи до хижата и започващи от последните спирки на автобусите в кв. Аспарухово и кв. Галата.  Това ще бъде 15-ия маршрут, за който се грижи едно от най-големите дружества у нас и първия за последните 5 години.

Проектът носи наименованието „Към сърцето на гората по любима екопътека“ и се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна. Той включва две основни дейности, които обхващат младежи от 15 до 29 годишна възраст:

Първата дейност полага основите по пожарна безопасност, за придобиване на първоначални познания за тяхното предотвратяване, както и способности за правилни действия при възникването им. Дейността ще се осъществи чрез организиране и провеждане на Обучение за „Пожарна безопасност в горите и тяхното опазване“.

Втората дейност предвижда изграждане на екопътека, чрез поставяне на маркировка. Ще се използват два способа – поставяне на трайни туристически маркировки (табели) и чрез лентова маркировка (трилентов знак с боя).

Противопожарното обучение ще се проведе на 28 август, петък в сградата на ТД „Родни балкани“ на ул. „Иван Драсов“ №11, а в събота ще започне маркирането на 15 километровата пътека. Телефон за информация и записване: 0896 688 425.

Досега Туристическо дружество „Родни балкани“ е изградило и се грижи за 14 маршрута, разделени в 3 крайградски зони на град Варна. Общата дължина на маркираните пътеки е 147 километра. Всички те започват от спирка на градския транспорт, което ги прави достъпни за всички. Някои от трасетата са кръгови, а други стигат до друга крайна точка, също с достъп до автобусен транспорт.

В сайта на дружеството www.rodnibalkani.com можете да намерите карта на всички маршрути с техните цветове, както и подробни характеристики на всеки поотделно. Така предварително можете да изберете къде да проведете разходката си, а ако искате да комбинирате части от няколко маршрута. Възможно е и изтегляне на GPS трак, който можете да заредите във ваше навигационно устройство. Всички тези функционалности дават възможност маршрутите да се използват за велопоходи или трейл рън тренировки.

 
banner
banner
Петя Митева