Начало » Общност » Румен Петков: Полицията липсва

Румен Петков: Полицията липсва

Премиерът Борисов се опита по най-грозния начин да употреби полицията – той ги накара да изчистят кръстовищата и на другия ден той им каза да не питат протестиращите. Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков в отговор на въпрос на News.bg нормално ли да е няма полиция на част от блокираните кръстовища в столицата.

Полицаите са направили труден избор да служат на обществото и на държавата и те виждат, че премиерът ги ползва като бърсалки. Аз съм силно обезпокоен, че част от тях ще се разделят от системата по тази причина. За това настоявам и апелирам към тях: „Момчета, запазете достойнството си на полицаи и останете вътре, където ви е мястото“, призова Петков.

Той апелира министъра на вътрешните работи Христо Терзийски и столичния директор на вътрешните работи да престанат да слушат разпорежданията на министър-председателя или да искат неговите разпореждания писмено.

„Вашият инструмент е законът и слугуването на Борисов ерозира държавата. Неизпращането на полицаи за гарантиране на обществения ред ерозира държавата и е подстрекателство към сблъсъци. Това е еманация на провокацията и Борисов я прави съзнателно“, категоричен бе бившият вътрешен министър.

За две неща полицаите трябва да си дадат сметка – в целия период от 1989 досега никой не си е позолявал да ги използва като щит за бранене на властта си срещу хората, с изключение на Борисов, отбеляза Петков.

Полицията е изправена в много деликатно положение. Полицейското насилие е акт, който няма кка да не възбуди срещу себе си гняв от гражданите, коментира Петков.

„Това, което той направи, после полицаите лоши, а той добрият чичко – „не, не, няма да питате хората“, е много грозна спекула и отвратителен популизъм. Аз съм всеки ден на протестите и говоря с много от полицаите – това ги деморализира“ , предупреди той.

Румен Петков отговори и на друг въпрос на News.bg – oпитват ли се лидерите на политически партии на протеста да го яхнат. Яхването на протестите е много грозно и част от демотивацията на хората. „Да се опитваш на моста, другия на паветата – не се прави така. Друг е въпросът, че протестът има два дефицита – забрави откъде е тръгнал и да забравя шкафчето с един милион евра“, каза още той.

 
banner
banner
Budnavarna