Начало » Общност » “Провадия-Солницата” отвори за посетители

“Провадия-Солницата” отвори за посетители

“Провадия-Солницата” отваря за посетители от днес. Решението е взето след множество запитвания от желаещи да посетят смятания за най-древен град в Европа, съобщи за Радио Варна проф. Васил Николов, ръководител на разкопките на 16-ия поред археологически сезон. Преди откриването на сезона на 1 август, той каза, че обектът няма да приема никакви посетители тази година, заради опасността от зараза с коронавирус.

Въпреки това малки групи ще се приемат, но няма да се проведе Ден на отворените врати, както всяка година досега, защото тогава се събират над 1500 души, а в момента това не е желателно, коментира проф. Николов.

Посетителите ще бъдат приемани на малки групи – до 3 – 4 души и до 5 групи дневно всеки делничен ден от 9:00 до 13:00 ч. Посещенията ще бъдат възможни до 25 септември 2020 г. Гостите трябва задължително да носят маска. Входът е свободен.

Сътрудник от обекта съпровожда по време на кратката обиколка, която през тази година ще бъде възможна само по периферията на селищната могила, за да бъде спазено изискването за социална дистанция и в името на здравето както на археологическия екип и работниците на разкопките, така и на посетителите.

Желаещите да посетят Провадия-Солницата е необходимо да направят предварителна заявка чрез съобщение във фейсбук страницата им най-малко 24 часа предварително. Вече има записани групи за дните до края на седмицата, каза още проф. Николов.

Предвид сложната епидемиологична обстановка в страната през 2020 г. няма да има традиционния Ден на отворените врати.

 
banner
banner
Петя Митева