Начало » Общност » Защо баща насилствено взе дете от майката?

Защо баща насилствено взе дете от майката?

Родителски конфликт е в основата на смущаващите кадри от Елин Пелин с опита на баща да вземе насила една от дъщерите си от нейната майка. Държавната агенция за закрила на детето се самосезира незабавно за видеото и поиска Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ да го премахне, за да бъдат запазени правата и достойнството на детето.

Дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) в града работи с родителите от две години и е в течение на конфликта между тях след раздялата им. На моменти този конфликт е ескалирал заради имуществени дела, физически и вербални нападки, в които са били въвлечени и разширените семейства.

Съдът е присъдил правото на отглеждане на двете деца на майката, но е дал възможност на бащата да ги вижда по определен график. В последствие в ДСП са получавани сигнали от бащата, че майката възпрепятства контактите. От Дирекцията ги насочват към Център за обществена подкрепа за преодоляване на конфликта помежду им. Установено е, че и двамата поотделно полагат добри грижи за дъщерите си. Социалните работници многократно са ги предупреждавали, че спорът им може да се отрази негативно на психиката на децата.

Въпреки това майката продължава да отказва достъп до момичетата, като последният път е за три месеца. В началото на юни едно от децата претърпява инцидент и е прието в болница. Бащата взима другото дете и не го връща в установения срок. Когато месец по-късно решава да го направи в присъствието на социален работник, майката не се явява на срещата. Затова и детето все още е при него. След този случай майката отказва консултации със социалните работници. Правени са опити за посещения в дома й от екип, включващ полицаи и държавни съдебни изпълнители, но тя не е намерена на адрес. Налагани са й глоби за неизпълнение на съдебното решение в частта за осигуряване на контакт на бащата с децата.

След заснетата на видеото ситуация родителите доброволно са подписали протокол за предаване на двете момичета на бащата. Ако графикът продължава да не се спазва от някой от родителите и той не заплати наложените му глоби, държавният съдебен изпълнител може да присъди правата за отглеждане на другия родител.

Източник: dnews.bg

 
banner
banner
Петя Митева