Начало » Култура » Подпомагат 3000 свободни артисти у нас с 12 млн.лв.

Подпомагат 3000 свободни артисти у нас с 12 млн.лв.

Министърът на култура Боил Банов даде брифинг във връзка с допълнителните средства, отпуснати по бюджета на Министерството на културата в размер до 15 млн. лв. за творчески проекти на артисти на свободна практика чрез Национален фонд „Култура“.

Снощи Министерски съвет подкрепи 15 млн. лева за свободните творци на България. Това е допълнителна помощ, знаете преди известно време се гласуваха едни 5 млн. лева, преди това през бюджета на Министерство на културата се преразпределиха едни 2,5 млн. лева. До момента във фонд „Култура“ има допълнително 22, 5 млн. лева.

Тези 15 млн. ще бъдат разпределени така: 12 млн. от тях са за създаване на самостоятелни проекти от творци от всички жанрове на изкуствата – индивидуални проекти за творци на свободна практика. Това, което е предвидено, е 3000 човека да представят своите проекти и да получат по 4 хил. лева.

Проектите имат основно две ключови функции – да бъдат работени върху българска литература, драматургия, поезия, романи, произведения на изкуството. И второто е да бъде представено като онлайн съдържание, за да може да бъде качено в канала на Министерство на културата в YouTube. Това е едно предизвикателство в условията на COVID за създаване на нова комуникация между артиста е неговата публика.

Защо 3000 човека – защото така сме идентифицирали броя на свободните артисти в страната. Ще дадем възможност на всеки от тях да реализира своя проект и своите мечти в тези трудни времена.

1147 човека бяха подпомогнати от първоначалната помощ, отпусната от културното министерство – почти на 100% бяха подкрепени с три минимални работни заплати и осигуровките към тях. До стотинка средствата стигнаха до хората. Сега и тези 12 млн. ще стигнат до стотинка при всеки отделен творец.

Отделно от това за подкрепа на частни културни организации в областта на изкуствата. Една нова програма, обявена за първи път, за нея бях предвидени до 1,5 млн. лева. Сега 1,5 млн. се добавят. Това е целогодишна подкрепа за утвърдени организации – свободни театри, кина, галерии, които в тези сложни условия да може да подкрепят своята дейност, която е дългосрочна и многостранна. Не да затварят и вегетират, а в тези времена да приемат публика и да реализират спектакли от всякакъв характер, за да не се губи прословутия български дух.

Към програма „Социално-ангажирани изкуства“ захранихме първоначално с 250 хил. лева, добавяме сега още 500 хиляди. Към програма „Публика“ ще финансираме с още 500 хил. лева и става 1 млн. Една абсолютно нова програма за цирково и вариететно изкуство – 750 хил. лева. Надявам се нашите колеги от този вид изкуства да бъдат доволни.

Ще бъде увеличен до 150 хил. лева административния капацитет на „Фонд „Култура“, за наемането на експерти, които да преглеждат, оценяват и класират проектите. Допълнително през бюджета на министерството ще предоставим 300 хил. лева на Литературния музей, които ще бъдат за подкрепа на нашите писатели, поети, драматурзи, като за първи път ще им бъде дадена възможност за представяне на свои проекти за написването на произведения – роман, поезия, проза… Има и два милиона за българските библиотеки и затваряме кръга Боил Банов благодари на премиера Бойко Борисов, който указал много сериозна подкрепа на българската култура.

„Подготвени сме за всякаква ситуация, ще помогнем на всеки български творец да премине през тези изпитания. Не можем да дадем всичко, не можем да върнем цялата публика, но ще помогнем на всеки и то дългосрочно и нееднократно. Държавата е застанала зад всички културни институти – заплати, осигуровки, пари за поддръжка. независимо, че дейността някъде е нула. С това, което се прави за свободните артисти, и това което се прави за театри, галерии, опери – подкрепата е много голяма“, посочи министърът.

Министърът посочи още, че ще съдейства на всички творци при подаването на документите им за кандидатстване, за да няма объркване и получаването на средствата да става максимално бързо и облекчено.

 
banner
banner
Budnavarna