Начало » Общност » Зелено възстановяване: облагородяване на Крайбрежната алея във Варна

Зелено възстановяване: облагородяване на Крайбрежната алея във Варна

Предизвикателството „Зелено възстановяване“ завърши! Неговата амбиция бе да стимулира хора да споделят идеи, които са приложими в различни сфери на човешкия живот и да дават градивно решение за локален или глобален проблем. Търсеха се решения, които да отправят послание за възстановяване от кризата с поглед в бъдещето, в което здравето на хората и планетата са приоритет, а не толкова насочени към предишното „нормално“ състояние на замърсяване, сеч, изчезване на застрашени видове и свръхпроизводство.

Предизвикателство „Зелено възстановяване“,
©Даниела Янкова/ „Грийнпийс“

В него се включиха над 35 души, които изпратиха общо 27 идеи. Предложенията преминаха в две фази на журиране, а в резултат бяха избрани 12-те, които получиха най-високи оценки по предварително заложените критерии. Те ще бъдат представени в поредица от публикации.

Ако и ти смяташ, че възстановяването от кризата трябва да се случи разумно, подпиши петиция: https://act.greenpeace.org/page/60646/petition/1


Развитие на градска среда

Извънредното положение, породено от COVID-19, ни накара да се замислим над ежедневието си и да оценим неща, на които не сме обръщали голямо внимание преди кризата. Едно от тях, оказващо значимо влияние върху ежедневието ни, е качеството на градската среда и времето прекарано в нея. Едва когато се оказахме затворени по домовете си, оценихме колко са ценни преживяванията в градското пространство. Както от социална, така и от културна и здравословна гледна точка. Започнахме да уважаваме изключително много споделените моменти в публичното пространство, било то парк, площад или улица. Защото именно тези моменти ни предоставят възможност да се насладим на цяла палитра от емоции, провокирани от динамиката или пък спокойствието на населените места, които обитаваме.

Градската среда е физическото пространство, което е сцена на сложни социални взаимоотношения. Ето защо всяка намеса в нея трябва да бъде внимателна и да поставя човека в центъра на градското планиране.

Получихме две отличаващи се идеи за подобряване на градската среда с мисъл за хората и околната среда. Любопитното е, че авторите и на двете идеи са от Варна. Там през последните години се случват редица градски инициативи, организирани от активна и сплотена местна общност, състояща се от специалисти с различна експертиза. Днес представяме първата идея.

Облагородяване на Крайбрежната алея във Варна

Авторите на идеята са група млади експерти от гр. Варна: архитекти, инженери и урбанисти, занимаващи се с проблемите на градската среда, пешеходната достъпност и обществените пространства. Те са събрани неформално, водени от мотивацията да направят града си едно по-добро място за живот.

Екипът, разработил конкретната идея се състои от: арх. Максим Недков, Биляна Раева, арх. Венцислава Недялкова, Дмитрий Галихин, инж. Ивайло Добрев, арх. Калина Калчева, Мария Иванова, арх. Невена Вълчева, арх. Явор Панев.

Варна, Крайбрежна алея, „Кап. Георги Георгиев“, © Максим Недков

Морето е най-важният природен ресурс за Варна. Черно море свързва Европа с Близкия изток, а Варна векове наред е била „порта“ между два свята. Днес Крайбрежната алея е място за разходки, спорт и рекреация. За съжаление, голяма част от нея е превърната в пространство за паркиране и интензивно автомобилно движение. Така жителите и гостите на Варна са лишени от възможността да се насладят на просторната морска панорама от спокойна и безопасна алея. Заради неголям брой паркоместа /под 200/, но разчертани върху тротоарите, пешеходци и велосипедисти са принудени да споделят пътното платно с преминаващите автомобили. А семействата с колички и детски тротинетки избягват това място, превзето от паркирали и обикалящи автомобили.

Варна, Крайбрежна алея, съществуващо положение, © Максим Недков, Ивайло Добрев

В периода на извънредното положение през месец май 2020 г. за кратко автомобилният достъп до Крайбрежната алея беше спрян и много граждани имаха възможност да се насладят на спокойна разходка до плажа и брега на Черно море. Така пространството беше много по-справедливо разпределено и хората имаха възможност да се движат и спортуват, спазвайки социална дистанция.

Крайбрежната алея без автомобили по време на извънредното положение, ©Дмитрий Галихин

Предложението на екипа е автомобилният достъп по Крайбрежната алея във Варна да бъде спрян в определен участък, илюстриран по-долу. Пространството да бъде достъпно, безопасно и пешеходно, като по този начин се подобри качеството на градската среда и се намалят въглеродните емисии причинени от трафика. Това от своя страна ще допринесе за покачването на чистотата на градския въздух.

Предложеният участък следва да бъде облагороден с градска мебел, възможности за сядане, зеленина, осветление, пространства за спорт, детска игра и възможности за събития на открито. Подобни мерки биха оказали положително влияние върху здравето на хората, тяхната нужда от социален живот, спазвайки необходимата дистанция и биха стимулирали развитието на културния живот на открито.

Крайбрежната алея ще се превърне в естествено продължение на централната пешеходна ос, достигайки обща дължина от над 4 километра.

Предложение за нов пешеходен участък, © Максим Недков, Ивайло Добрев

В настоящата криза такива градски пространства са още по-ценни и нужни. След месеци, прекарани в домовете, хората още повече търсят безопасни, просторни, достъпни и атрактивни градски пространства. Освен поощряването на повече хора да се движат пеша или да използват велосипеди, освобождаването на допълнително пространство ще стимулира градската икономика. Осигурява се по-голям човекопоток и се улеснява спазването на мерките за социална дистанция, създават се нови пространства подходящи за търговия и градски живот. Подобни интервенции биха могли да провокират градивен диалог и съвместна работа между отделните бизнеси на място, като по този начин се предоставя възможност за развитие на местна общност и екипен дух.

Примерно предложение за поставяне на градско обзавеждане по Крайбрежната алея, © Максим Недков

Приоритизирането на пешеходното движение пред автомобилното тепърва навлиза в България като нова тенденция. Положителният опит от мерки в тази посока би променил нагласата на обществото към по-голяма възприемчивост към пешеходството и ограничаването на автомобилния трафик. При успешно осъществяване на идеята в този участък, проектът би могъл да се превърне в един добър пример за преобразяването на други части от града. Цялостното въвеждане на смесена градска мобилност, освен пешеходство и колоездене, използване на обществен транспорт, скутери под наем, споделено пътуване и алтернативен електрически транспорт би била следващата устойчива и мащабна стъпка за целия град. Варна може да бъде „най-пешеходният град в България“ и с това мото да привлича семейства, студенти, туристи, бизнеси и също така да задържа младите хора в града.

Както в много европейски градове (Париж, Лондон, Берлин, Мюнхен, Рим, Милано, Брюксел, Барселона, Богота, Будапеща, Тирана и Скопие) и във Варна съществува възможността подобни мерки да бъдат взети временно (напр. докато отмине кризата с COVID-19). Това би ускорило и улеснило процедурите по окончателното осъществяването на идеята, като през тестовия период се предостави достатъчно време за оценка на фактите и изясняване на обстоятелствата. Често временните намеси в градската среда се превръщат в трайни и устойчиви след като бъдат тествани и възприети от обществото.

Това се случи за кратко през месец май тази година:

Снимка от крайбрежната алея, направена по време на временно спиране на автомобилното движение, Източник: Дмитрий Галихин

Предложението за превръщане на част от Крайбрежната алея в пешеходна беше внесено за разглеждане в Община Варна на 05.05.2020, като бе подкрепено в рамките само на един ден от повече от 1000 граждани и организации. На 14.05.2020 то получи позитивен отзвук по време на Комисията по безопасност на движението. Поради комплексните предпоставки за неговото изпълнение, включващи различни собствености и заинтересовани страни, от Община Варна заявиха, че ще се заемат с набиране на необходимата информация. В допълнение, екипът продължава диалога с Община Варна, Пътна полиция, ОД МВР Варна и Държавна агенция за безопасност на движението по пътищата с надеждата варненци и гостите на града да имат възможността занапред да се наслаждават спокойно на атрактивната морска панорама, подчертаваща специфичната идентичност на града.

 
banner
banner
Петя Митева