Начало » Общност » Слънцето изгря заради „Джулая“ тази сутрин във Варна

Слънцето изгря заради „Джулая“ тази сутрин във Варна

снимка: Будна Варна

Тази година имаше значително по-малко хора дошли да посрещнат изгрева за хипарския празник „Джулая“ на плажа във Варна, видя репортер на BudnaVarna.com.

Единици бяха и палатките на празнуващи и чакащи изгрева. Някои от плажните заведения работеха със специална програма, но също не се радваха на особен наплив. Младежите общо взето бяха малцинство, а тия които бяха дошли нямаха идея какъв е празника, от къде се е зародил и с какво се свързва.

Дори когато от плажно заведение, на изгрев, прозвуча песента на Юрая Хиип – „Джулай морнинг“ те споделиха, че за първи път я чуват.

Джулаят е самобитен за България заради естеството на неговото възникване, като не се празнува никъде другаде по света. Появява се като хипи празник във Варна през 1980 година.

Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в значението и внушението на едноименната песен на „Юрая Хийп“. След падането на комунистическия режим в страната празникът продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи движение в България. Някои твърдят, че вече е загубил своето първоначално значение, както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента.

Въпреки това въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.

 
banner
banner
Budnavarna