Начало » Белослав » По 15 години затвор за убийците на дядо Георги от Белослав

По 15 години затвор за убийците на дядо Георги от Белослав

Подсъдими, предадени на съд от Окръжната прокуратура във Варна за грабеж, придружен с убийство, получиха наказания лишаване от свобода по 15 години при строг режим, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна.

24-годишният Митко И. и 22-годишният Диян В., които са били предадени на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за грабеж, придружен с убийство, бяха осъдени от състав на Варненския окръжен съд на по 15 години лишаване от свобода при строг режим.

На 24 януари 2019 г. на разсъмване подсъдимите Диян и Митко влезли в дома на нарочения за жертва техен съгражданин от град Белослав. Три дни преди това Диян и Георги Г. проникнали в дома на Георги Д., за когото имали информация, че е заможен. Намерили и откраднали 900 лева и спестовната книжка на възрастния човек, докато той спял. По-късно проиграли откраднатите пари в игрални зали във Варна.

Повторното влизане в дома на Георги Д. извършили Диян и Митко. Двамата имали дългове и се чудели как да си набавят средства, за да се разплатят. Първоначално мислели да изтеглят с пълномощно парите от открадната спестовна книжна на възрастния мъж, но им трябвала личната му карта. След като употребили наркотици, подсъдимите влезли отново в дома на жертвата си да търсят още пари.

За целта облекли тъмни дрехи. За да не оставя следи, Митко сложил и ръкавици на ръцете си. В едно от помещенията намерили Георги Д., който лежал на диван, но бил буден. Запушили устата му, притискали го и искали да им каже къде са парите му. Нанасяли му удари. С нож, който намерили под възглавницата му, го наранили в областта на шията. След това го удряли с бутилка, душили го. Диян взел ножица от перваза на прозореца и я забил в шията на възрастния човек. Същото сторил след него и Митко. Тогава Георги Д. спрял да мърда.

С фенерчета двамата подсъдими започнали да търсят парите на жертвата си. Намерили четири пачки, които си разделили, и напуснали дома на ограбения. После се придвижили до Варна и играли с ограбените пари в хазартни зали.

Същата нощ Митко И. бил задържан в игрална зала, а на следващия ден полицията задържала и съучастника му Диян В.

Окръжната прокуратура във Варна предала на съд двамата, заедно със съучастника на Диян Георги Г., който участвал в кражбата на 900 лева и спестовната книжка на жертвата. През декември м.г. Георги сключил споразумение с прокуратурата, което е било одобрено от съда. Бил осъден на 4 месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок, както и възпитателна работа.

Митко И. и Диян В. са осъдени да заплатят на наследника на жертвата сумата от 8000 лева, която представлява имуществена вреда от престъплението. Съдът ги е осъдил и на 50 000 лева, представляваща обезщетение на неимуществените вреди от грабежа, придружен с убийство, които трябва да заплатят на сина на възрастния човек. В тежест на двамата осъдени са и направените по наказателното производство разноски в размер на 4434 лева

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд.

 
banner
banner
Budnavarna