Начало » Политика » Борисов: Не сме казали „корона чао“

Борисов: Не сме казали „корона чао“

снимка: Будна Варна

 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че многократно властите умоляват за спазване на дисциплина, дистанция и дезинфекция.

Никога не сме казали, че коронавирусът си е отишъл, не сме казали „корона чао“, че пандемията е свършила, но не считам, че по никакъв начин трябва да се паникьосваме, заяви категорично той във връзка с ръста на случаите на коронавирус у нас.

Премиерът каза, че не призовава за по-строги мерки, а за по-дисциплинирани, иначе щяла да се всява паника. По думите му всички шестима починали от последното денонощие са тежко болни хора.

Думите задължавам, забранявам, в последните месеци, носят и други психологически ефекти, подчерта той. Затова ние умоляваме, доказано, препоръчано е, че когато сме близо един до друг, ако имаш маска, проблемът до голяма степен е решен, обясни министър-председателят.

Борисов, който участва в онлайн заседание на Европейския съвет, коментира още, че коронавирусът продължава да тормози Европа в най-големите размери, които можем да си представим. Той призна, че очаква рецесия през есента.

От това, което виждам в колегите, е, че полагат огромни усилия. Рязко се разминават мненията на специалистите, на самия медицински потенциал на Европа, обясни премиерът. Едни разсъждавали като нас сега, а други „като нас преди два месеца“ и ги било страх. Борисов даде за пример в това отношение Гърция. Затова икономиките не можело да тръгнат и да се върнем към нормалния живот.

Когато отхлабихме първи мерките, знаехме прекрасно какво ще се случи, каза премиерът. По думите му обаче при вземането на решения той се ръководи от това, че вирусът в момента е по-слаб, а болниците са с по-голям капацитет и сме подготвени с медикаменти, които към момента дават някакви резултати.

Министър-председателят се срещна по-рано с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб и изпълнителния директор на Александровската болница проф. Костадин Ангелов. На срещата е била обсъдена актуалната ситуация с разпространението на коронавируса.

Ангелов заяви, че в момента разполагаме с достатъчно количество медикаменти. В момента вирулентността на вируса е намаляла, тоест тежестта на заболяванията, които предизвиква, имат по-малка разрушителна способност, обясни той.

 
banner
banner
Budnavarna