Начало » Политика » Защо кризата с вируса не обедини политическия елит?

Защо кризата с вируса не обедини политическия елит?

Преди няколко седмици държавният глава Румен Радев видя вероятност от политическа криза заради кризата с разпространението на Ковид-19. Тогава той призова за обединение.
Но има ли още напрежение между политиците у нас?

„Тази криза показа, че голяма част от българските политици не могат в такива моменти да се приземят, да се примирят с реалността и да не занимават хората със себе си и своите амбиции. Не може, когато целият континент и целият свят е блокиран, прилагайки едни и същи мерки, част от българския политически елит да обявява, че това са несъстоятелни неща и че трябва по друг начин да подходим. В крайна сметка в такива моменти трябва да се демонстрира единение с останалите, независимо какви са“, каза политологът доц. Стойчо Стойчев за „Денят ON AIR“.

Той посочи, че в първите дни, когато у нас са били регистрирани и първите случаи на Ковид-19, е имало заявки за единение, но след това са започнали познатите политически престрелки.

„Дори не са престрелки, защото те се правят с аргументи, а тук става въпрос за заяждане на дребно. Стана ясно, че хората не харесват такъв тип политиканстване по време на криза. Когато страната е в криза, гражданите се обединяват около съществуващите политически опции, защото в такива време по-трудно се рискува и се залита към нещо непознато“, допълни политологът пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Стойчев коментира, че България е преминала сравнително добре през кризата.

„Виждаме, че обстановката се запазва стабилна и перспективата е добра. Черните прогнози, пророкуване, прокоби за масов глад, безработица и смърт не се случват. Така или иначе България доста добре стои. Някои сектори и браншове са силно засегнати. В края на годината ще си дадем ясна сметка за кризата – дали сме загубили, колко точно са загубите, какво е направило правителството, за да компенсира тези загуби“, каза още доц. Стойчев.

 

 
banner
banner
Budnavarna