Начало » Общност » Как се чувстват младите афроамериканци след смъртта на Джордж Флойд?

Как се чувстват младите афроамериканци след смъртта на Джордж Флойд?

Хиляди хора излязоха по улиците на Минеаполис, за да искат справедливост за смъртта на Джордж Флойд. Чернокожият мъж бе задушен от полицай по време на арест, а мирното недоволство бързо прерасна в бунт. Вече трети ден Минеаполис, а и много други градове в САЩ, изглеждат като сцени от военен филм. Горят се сгради, подпалват се автомобили, стреля се, но с гумени курушуми, плячкосват се магазини.

Четирима души са арестувани за смъртта на Флойд, полицаят, който го е задушил, ще бъде съден за убийство. Доналд Тръмп заяви, че случилото се е „ужасно, ужасно нещо“ и увери, че е направил всичко възможно разследването да протече по-бързо. Но също така президентът критикува протестиращите, дори ги заплаши с насилие. А това още повече ги разгневи.

Сред търсещите справедливост е Кайла Берджис.

„Чувствам се неспокойна като черна американка. Уплашена съм. Няма абсолютно никакво извинение за това въоръжен полицай да притисне с цялото си тегло врата на мъж, който е невъоръжен“, казва тя пред BBC.

„Можеше да съм аз. Всичко това ме кара да се чувствам сякаш системата ни обръща гръб вече повече от 300 години. Какво трябва да направя, за да променя нещо?“, пита Дулче, който също излиза на улиците за да защити паметта на Джордж Флойд.

„Като жена със смесена раса в тази страна, аз не знам какво е да се събуждаш всяка сутрин и да се страхуваш за живота си заради цвета на кожата си. Това е моя привилегия и сега разбирам това повече от всякога“, казва Изабел Левийн.

Смъртта на Джордж Флойд напомня за смъртта на много други афроамериканци, които са убити по улиците на Америка.

Калил Мохамед е професор в Харвард, който специализира в расова и публична политика. Според него думите на Флойд „Не мога да дишам“ носят и спомена за Ерик Гарнър, който също е убит от полицейски служител.

„Той е убит на улицата в Ню Йорк през 2014 година заради това, че продава нелегално цигари. Гарнър също е попада в полицейска хватка и се оплаква, че не може да диша. По-късно умира“, разказва Мохамед. И тогава смъртта на чернокожия мъж води до протести в цялата страна. Полицаят, който убива момчето, е уволнен, но не и съден.

Съвсем наскоро 25-годишният Ахмад Арбери е убит от бели баща и син. Момчено просто тичало на улицата, а те си помислили, че е престъпник. В продължение на два месеца полицията не предприема никакви действия, преди случаят да се разпространи по медиите по цял свят. Чак тогава бащата и сина са арестувани.

26-годишната Бриана Тейлър пък е убита от полицията, докато била в апартамента си. Те влизат на грешен адрес, а сега ФБР разследва случая.

„Отново и отново ние виждаме видео доказателства, че полицията използва крайна сила срещу афроамериканци, които са просто заподозрени за престъпления, които нито са насилствени, нито включват оръжия. Три пъти по-вероятно е да бъдеш убит от полицията, ако си чернокож, отколкото бял“, казва Мохамед.

 
banner
banner
Budnavarna