Начало » Общност » Иван Портних: Честит празник на българската азбука, Варна! (видео)

Иван Портних: Честит празник на българската азбука, Варна! (видео)

Десетки поздравления и видеообръщения от детски градини, училища, университети, читалища и духовно-просветни центрове изпълниха страницата във фейсбук „Варна празнува 24-ти май“, създадена от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Тази година най-красивото шествия в България, което традиционно минава по улиците на Варна, е заменено с послания, клипове и снимки във виртуалното пространство, заради спазване на мерките за безопасност. В специална програма от Варна Българската национална телевизия излъчи репортажи от морската столица, в които бяха припомнени инвестициите в образованието в града – ремонтите на училища, детски градини, изграждането на детски и спортни площадки.

От двора на СУ „Димчо Дебелянов“, обновено по европейски проект, поздравления отправи кметът на Варна Иван Портних, който заяви: „Тази година най-българският празник – 24-ти май, ще бъде по-тих. Затова по-силно трябва да се чуят думите на благодарност към нашите учители и дейци на културата, към хората, които създават познание и грамотност!

Благодаря, че в дните на изпитание те бяха и продължават да бъдат с нас и нашите деца. Влязоха във виртуалните класни стаи и аудитории, поканиха в домовете ни изкуството. Така въпреки социалната дистанция, ние останахме заедно. Вярвам в силата на тази заедност. Затова нека в Деня на българската писменост и култура, да си пожелаем да бъдем единни – като 30-те букви от нашата азбука. Нека ценим силата на словото и да го използваме разумно, думите да ни събират, да не ни разделят“.

Поздравления отправиха Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“. Точно в 11 ч прозвуча празничният звън на камбаните в катедралния храм „Успение Богородично“, а след това в небето бяха пуснати 30 балона с буквите от българската азбуката и 30 гълъба.

 
banner
banner
Budnavarna