Начало » Спорт » От скрина: Лудата банда на Люпко, която шокира възпитаните европейци (ВИДЕО)

От скрина: Лудата банда на Люпко, която шокира възпитаните европейци (ВИДЕО)

ГОЛЕМИЯТ ФИНАЛ:

За фаворит на финала е смятан тимът от Марсилия, в който Бернар Тапи вече е излял своите милиони. Лидер на отбора е звездата на френския футбол Жан-Пиер Папен, умело подпомаган в нападение от английското крило Крис Уодъл. В тима е и Драган Стойкович – Пикси, който влиза във финала срещу своите сънародници като резерва.

Това кара зрителите да очакват хубав мач в Бари. Люпко Петрович избира по-дефанзивна тактика за финала. За нещастие на зрителите двата тима изиграват много скучен финален мач, в който преобладават грубостите и нервите, отколкото някакви интересни ситуации пред двете врати. Стига се до дузпи. Както почти винаги се случва най-опитният греши. Мануел Аморос, който безспорно притежава най-голяма рутина от състава на Олимпик, бие слабо и стражът на „звездашите“ Стеван Стоянович спасява удара му.

За сметка на това и петимата изпълнители за сръбския тим са безгрешни, като последната дузпа е реализирана много хладнокръвно от Дарко Панчев в средатата на вратата. Така отборът от Белград достига до най-големия успех в историята си, а Люпко Петрович е канонизиран като най-успелият клубен наставник в историята на Югославия.

Голмайстор на турнира стават Петер Пакулт (Сваросвски Тиров) и Жан-Пиер Папен (Марсилия).

ЦЪРВЕНА ЗВЕЗДА – ОЛИМПИК (МАРСИЛИЯ) 0:0, (5:3 след дузпи)

Просинечки – гол / Аморос – пропуск
Бинич – гол / Касони – гол
Белодедич – гол / Папен – гол
Михайлович – гол / Мозер – гол
Панчев – гол

СЪДИЯ: Тулио Ланезе

СТАДИОН: „Сан Никола“, гр. Бари, зрители 58 000

ЦЪРВЕНА ЗВЕЗДА: Стоянович (к), Шабанджович, Найдоски, Марович, Белодедич, Михайлович, Просинечки, Югович, Панчев, Савичевич (84 мин – Стошич), Бинич. резерви: Йованович, Момчилович, Тошич, Лукич

ОЛИМПИК (МАРСИЛИЯ): Олмета, Аморос, Ди Меко (112 – Стойкович), Мозер, Боли, Касони, Фурние (75 мин – Веркруис), Уодъл, Папен, Пеле, Жермен. резерви: Тигана, Мура, Казанова

ПЪТЯТ НА ЦЪРВЕНА ЗВЕЗДА ДО ТРОФЕЯ:

Първи кръг:
Цървена звезда – Грасхопър 1:1, 4:1

Втори кръг:
Цървена звезда – Рейнджърс 3:0, 1:1

1/4-финал:
Цървена звезда – Динамо (Дрезден) 3:0, 3:0 (служебна победа)

1/2-финал:
Цървена звезда – Байерн (Мюнхен) 2:1, 2:2

Финал:
Цървена звезда – Олимпик (Марсилия) 0:0 (5:3)

 
banner
banner
Budnavarna