Начало » Общини » Крепостта Овеч в Провадия отваря

Крепостта Овеч в Провадия отваря

Извършено е обезпаразитяване, подстъпите са почистени и са в много добро състояние

Ударна подготовка на Крепостта Овеч извършва в момента община Провадия, в очакване на туристи през летния сезон, каза за Радио Варна Антоанета Георгиева, главен специалист дейност “Култура” в общината. Крепостта ще отвори официално с вход на 1 юни. Вече е окосена тревата на платото, извършено е обезпаразитяване, почистени са и двата достъпа до крепостта, а пътят, по който се стига с кола или автобус почти до горе, е в много добро състояние, каза още Георгиева.

От тази година Крепостта Овеч се стопанисва от общината, а не както до сега от Историческия музей в Провадия, който се грижеше за обекта повече от 6-7 години. Налага се, защото обектът изисква много грижи, нужен е и по-голям финансов ресурс за поддръжката му, а музеят нямаше тази възможност, допълни Антоанета Георгиева. Сега ще бъде назначен специален екип за обслужване на туристическия поток.

Касите за туристи ще заработят от 1 юни, като цената на билета ще е 4 лв. за възрастни, а за деца, пенсионери и хора с увреждания – 2 лв. Ще има и гид, който при желание на туристите ще разказва за историческото място. Работното време ще е от 8.30 до 19.30 часа, като на първо време се предвижда да има един почивен ден – понеделник, но при добра организация ще се работи всеки ден. Жители на Провадия няма да заплащат вход.

Много нововъведения е планирала да осъществи община Провадия на Крепостта Овеч, каза още Антоанета Георгиева. Ще бъде изцяло обновена вишката, от която се извършваше наблюдение на белия лешояд, който гнезди над Провадия. В момента тя не е в добро състояние, но много от посетителите се качват на нея, защото от там се открива гледка във всички посоки. По екопътеките и алеите към крепостта ще има атракциони, а на платото се обмисля и изграждането на още места за почивка с пейки за сядане и навеси.

Два пътя има до Крепостта Овеч. Единият е от страната на града, той е пешеходен и с пейки за сядане по него. Другият е извън града /отбивка от пътя за село Добрина/ и по него половината път се изминава с кола или автобус. От там най-често се водят групите с туристи. Най-добре е хората да се качат по единия път, а да слязат по другия, защото така ще видят всички забележителности на това уникално място, каза още Антоанета Георгиева.

Провадийската крепост е построена на величественото плато източно от града, познато под името „Калето“. Тя се обитава от средата на ІІІ до края на ХVІІ век, с прекъсвания от първите десетилетия на VІІ до ХІ век. Византийците я назовават Проват, българите – Овеч, а османците – Таш хисар. Уникалните ѝ природни дадености я правят непристъпна за нападателите ѝ. Твърдината от всякъде е защитена от скали с височина от 11 до 25 м. Тесен скален провлак я свързва със съседното плато Табиите. Между тях в миналото е имало впечатляващо мостово съоръжение.

Овеч помни времето на Петър ІV и Калоян, движението начело с цар Ивайло, рицарите на Амедей VІ Савойски, османското нашествие, въстанието на царските синове Константин и Фружин, походът на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело. През времето на Второто българско царство градът и крепостта са важен стопански, административен, военен и духовен център на региона.

Днес на Калето личат основите на три средновековни църкви (едната от тях е Митрополитска), три входа, детайли от две кули, 13 щерни за съхранение на дъждовна вода и зърнени храни, основи на сгради от късната античност и средновековието, останки от улици. В централната площадна част са разкрити следи от жилищни и търговски помещения, оформени в квартал през времето на Второто българско царство. Крепостта е известна с две уникални забележителности – мостовото съоръжение, свързващо северната ѝ порта с отсрещното плато Табиите с дължина 150 м и кладенец с дълбочина 79 м. През 2008 г. обектът е обявен за недвижим паметник на културата от национално значение.

Крепостта Овеч се намира на около 50 км. от гр. Варна и на 400 км. от гр. София.

 
banner
banner
Budnavarna