Начало » Политика » Съдът потвърди обявяването на Портних за кмет на Варна

Съдът потвърди обявяването на Портних за кмет на Варна

снимка: Будна Варна

Върховният административен съд (ВАС) потвърди обявяването от Общинската избирателна комисия (ОИК) във Варна на Иван Портних за избран за кмет на община Варна.

Производството бе образувано по касационна жалба от кандидатa за кмет Светлазар Николов. Неоснователни са доводите на касатора, че протоколи от секционни избирателни комисии са съдържали редица поправки и корекции, както и отношение на вида на избирателните бюлетини, на чиито гръб е имало индигирана ивица, която при гласуване е оставяла белези по друга бюлетина под нея, която впоследствие е била отчитана от съответната СИК като недействителна именно въз основа на това обстоятелство, посочва мотивите си съда.

За основателно се смята, че Административният съд във Варна е допуснал съществени нарушения на съдопроизводствените правила, като е ограничил правото на жалбоподателя да представя доказателства, смятат висшите магистрати.

Приет за неоснователен е и довода за допуснати нарушения на изборния процес от членовете на СИК, изразяващо се в незаконосъобразно увеличаване на изборния ден извън законоустановените срокове от 07,00 до 20,00 часа, се посочва още в мотивите на ВАС.

 
banner
banner
Budnavarna