Начало » Общност » Ресторантьори и хотелиери с точни и ясни искания, излизат на протест!

Ресторантьори и хотелиери с точни и ясни искания, излизат на протест!

В протестна нота Сдружение на заведенията в България, подкрепени от Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Стара Загора, Българска Асоциация на Заведенията отправят исканията си към Министерски съвет и парламентарно представените политически сили и независимите народни представители в 44-то НС, научи BudnaVarna.com.

С оглед на ситуацията, в която нашият бранш изпадна след обявяването на извънредното положение в България, както и всички натрупани с годините проблеми в сектора, за които ние многократно информирахме, търсихме диалог с вас за тяхното решаване, но вие неглижирахте и не само, че не решихте, а създадохте нови и изкуствени проблеми, какъвто е и примерът с Наребда Н-18, ЗАЯВЯВАМЕ:

Това е последното ни официално писмо, в което описваме нужните антикризисни мерки, които ще помогнат на фирмите в сектор „Туризъм“ (и не само) да се изправят на крака след тежките месеци на извънредно положение и последващата икономическа и финансова криза. Ние не искаме неработещи мерки! Не искаме още кредити! Не искаме 60/40! Не искаме пари „на калпак”!

1) Незабавно намаляване на ДДС до края на 2021 година от 20 на 5 процента за секторите „Туризъм“ (заведения и хотели) и „Храни от първа необходимост “. След изтичането на срока, данъкът да се фиксира на 9%.

2) Мораториум върху влизане в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от 1,5 години и корекции на всички спорни текстове в нея (сами разбирате, че всякакви нови инвестиции за сметка на малкия и среден бизнес, наложени от държавата, са повече от неуместни);

3) Местни данъци и такси (вкл. данък сгради, такса смет и тротоарно право) да не се дължат за периода на извънредното положение и последващите три месеца след него;

4) Определяне на ясни, конкретни изисквания и критерии за откриване на нови обекти за хранене и развлечение;

5) Въвеждане на почасово заплащане и шестдневна работна седмица за служители в сезонни обекти.

Така представените ни искания следва да бъдат удовлетворени в най-кратки срокове и не по-късно от отмяната на извънредното положение. В противен случай, най-отговорно заявяваме, че при първа възможност ще потърсим правата си на суверен, заложени в „Закон за събранията, митингите и манифестациите“, с цел – оставка на ресорните министри, от които пряко зависи това!

Крайно време е, малкият и среден бизнес в България да получат нужното внимание и подкрепа, която заслужават, като определящ фактор и участие във формирането на брутния вътрешен продукт на страната.

 
banner
banner
Budnavarna