Георги Георгиев, кмет на Дългопол: След края на извънредното положение ще подложим на бързи тестове за COVID-19 работещите в училищата и детските градини

Кметът на Дългопол Георги Георгиев, в интервю за Радио “Фокус” – Варна

Фокус : Господин Георгиев, от началото на обявяването на извънредно положение в страната, във Вашата община бяха въведени много мерки във връзка с недопускането на заразяване с новия коронавирус. Закупихте и бързи тестове, обяснете повече.

Георги Георгиев: 25 души в сряда са изследвани. Всички първи проби бяха отрицателни. Тествани са седем полицаи, четирима служители от Спешна помощ, а останалите са работещи в Бюрото по труда и Дирекцията по социално подпомагане, както и част от хората, работещи в Общината. Тестовете са купени от същата фирма, от която се снабдява и Военномедицинска академия. Имат европейски сертификат. До момента са закупени 500, има и втора пратка от 250. Ще изследваме безплатно най-вероятно близо 200 души – тези, които са най-рисковите групи. След това, преди края на извънредното положение, преди да започне учебната година, ще изследваме и целия педагогически и непедагогически персонал.

Фокус : Т.е. училища, детски градини..

Георги Георгиев: Да.

Фокус : А на каква стойност са тестовете и ще бъдат ли тествани хора, завърнали се от чужбина?

Георги Георгиев: Две оферти имаше. И двете фирми са регистрирани като големи данъкоплатци, т.е. фирми, които са сериозни. Едната оферта беше за цена от 10.60 лева на брой. Но тестовете щяха да дойдат след месец и половина, което на практика ги прави неизползваеми. А за другите – на цена от 13.60 лева, на практика ги получаваме с плащане с наложен платеж. Тестът струва 13.60 лева и 11.40 лева плащаме на фирмата, която извършва услугата. Т.е. 25 лева струва общо тестът. Който иска, по желание, може да заплати 25 лева на Общината и може да се изследва в манипулационната на общинския медицински център. Изследванията се правят от лицензирана лаборатория. Пуснали сме списъци по кметовете на населените места, да видим колко са хората. След това ще закупим тестовете и ще започнем да ги изследваме. Проблем няма в това отношение.

Фокус : Т.е. не трябва да се ходи до Варна, например. Всичко става на място в Дългопол. За колко време стават ясни резултатите?

Георги Георгиев: Да, тук на място става всичко. Ако в 12 часа се вземат кръвните проби, вирусолог разчита резултатите, а до 15.30 часа мога да видя в интернет резултатите.

Фокус : А колко души са под домашна карантина във Вашата обшина към момента?

Георги Георгиев: Към 7-ми април, обобщените данни са за 295 души. 162-ма вече са излезли от карантинния период. И остават 133-ма.

Фокус : На територията на общината въведохте вечерен час, закупихте предпазни маски за лице за по-възрастното население…

Георги Георгиев: Да, вижте, имаше нужда от затягане на мерките, тъй като в началото първото масово идване беше на близо 140 души за три – четири дни. Имаше притеснения от съседите им, от роднините им, че не спазват строго карантината. Два – три дни говорихме и се наложи малко по-строги мерки да вземем и да проумеят, че не всичко, което лети става за ядене. Мисля, че всички разбраха сериозността на ситуацията и от четвъртия – петия ден нямаме никакво нарушение на карантината. Всекидневно тези хора се проверяват от полицейските инспектори, от патрула. Така че, всичко се спазва. Смея да кажа, съвестни са хората. А и съседите следят, трябва да Ви кажа. Помагат и на полицията, и на Общината всички.

Фокус : А какви социални услуги се предлагат в условията на извънредно положение за хората в риск?

Георги Георгиев: В момента Община Дългопол изпълнява проект “Топъл обяд”, по който храним 86 души. Повечето общини в България приключиха този проект към края на декември миналата година. Ние имаме икономии, с които храним тези хора още три месеца допълнително. Т.е. до края на април. От първи май започва разширен проект “Топъл обяд” от Министерството на труда и социалната политика и увеличаваме бройката на 170 потребители. Но пък са изключени децата. Така че от там имаме 25 отпаднали деца. Предполагам, че още ще донаберем и по моя инициатива ще предприемем дарителска кампания. Имам разговори с 16 фирми и физически лица. Дотук са обещани близо 8000 лева, с които ще носим топла храна на около 50 деца за три месеца. Имаме готовност и кухнята има възможност да го направи.

Фокус : Това са деца от уязвими семейства, предполагам?

Георги Георгиев: Да, има си критерии, по които са по проекта “Топъл обяд”. Сред тези хора има трайно безработни, многодетни семейства. Тези, които наистина имат нужда. Няма да даваме пари. По 2.5 лева струва на ден храната – първо, второ и трето и ще се доставя по места.

Фокус : Извън всички мерки, свързани с извънредното положение в момента, в Общината започва ремонт на две учебни сгради. По какви проекти работите в момента?

Георги Георгиев: Община Дългопол не е спряла да работи. В момента може би сме на 50 процента от изпълнението на проект за ремонт на улиците в общината. Проведен е търг и с отпуснатите с Постановление на Министерския съвет през декември миналата година 794 000 лева, почти сме преполовили поръчката. Асфалтираме улици в град Дългопол, в село Цонево, в село Аспарухово, в село Партизани, в село Боряна. Така, че ние не сме спрели да работим. Освен това извършваме и някои текущи ремонти на общински сгради. Подготвяме съблекалня на баскетболната площадка. След подписването на договор за санирането на сградите на училището, има един период от 4 до 6 месеца за съгласуване на документация, провеждане на тръжна процедура, отново съгласуване и сключване на анекс. Това с училището е нещо, което ще се случи или през късната есен, или догодина. Имаме спортна площадка за стотина хиляди лева открита, с изкуствено покритие, за която предстои през следващата седмица да подпишем анекс за избран изпълнител. И смятам, че до средата на лятото ще имаме спортна площадка, на която ще могат да спортуват в град Дългопол и деца, и възрастни. Отстоящата на 15 метра съблекалня също ще е в добро състояние, за да може да се използва това като един добър спортен комплекс. Изпълняваме и още един проект по Фонд “Земеделие”, който сме започнали през миналата година. Той е за ремонт на три километра и половина улици в Дългопол и в село Цонево, който също е изпълнен на 50 % до есента. Предстои сега, при подобряване на климатичните условия – за да се асфалтира е хубаво температурата на земята да е над 16 градуса, да подновим ремонтните дейности и да приключим проекта до средата или края на лятото.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!