Георги Георгиев: събираме средства да изхраним 50 деца в нужда

Община Дългопол обявява дарителска кампания за събиране на средства, с които на 50 деца от уязвими групи да се предоставя топла храна всеки ден. Идеята е децата да бъдат включени в проекта “Топъл обяд”. 16 фирми и физически лица вече са изразили готовност да помогнат със средства. Това каза в интервю за Радио “Фокус” – Варна кметът на Дългопол Георги Георгиев.

По думите му, в момента Общината изпълнява проект “Топъл обяд”, по който се хранят 86 души. “Повечето общини в България приключиха този проект към края на декември миналата година. Ние имаме икономии, с които храним тези хора още три месеца допълнително. Т.е. до края на април. От първи май започва разширен проект “Топъл обяд” към Министерството на труда и социалната политика и увеличаваме на бройката на 170 потребители. Но пък са изключени децата. Така че от там имаме 25 отпаднали деца”, обясни кметът.

Той допълни, че по негова инициатива от понеделник ще стартира дарителска кампания. След проведени разговори с фирми, до момента са обещани по 500 лева за даряване, като общата сума засега достига 8000 лева. С парите ще се доставя топла храна на около 50 деца за три месеца. “Имаме готовност и кухнята на патронажа има възможност да го направи”, обясни кметът.

Според него подборът на децата, които ще се възползват от услугата става по строго определени критерии. В проекта са включени трайно безработни и многодетни семейства. “Няма да даваме пари. По 2.5 лева струва на ден храната и включва първо, второ и трето ядене, ще се доставя по места”, посочи още Георги Георгиев.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!