Начало » Интересно » Дизайнери с приспособление срещу Covid-19 – как да отваряме врати без докосване (видео)

Дизайнери с приспособление срещу Covid-19 – как да отваряме врати без докосване (видео)

Двама млади дизайнери от Великобритания изобретиха приспособление, с което да  се отварят врати, без да се  докосват дръжките. Целта е максимално да се избегне физическият контакт с опасните повърхности, разказва NOVA.

Идеята хрумва на младия архитект Иво Тедбъри, след като си дава сметка колко общи повърхности, върху които живее вирусът, сме принудени да докосваме всеки ден.

„Живея в жилищен блок и бях силно разочарован от броя на вратите между моя апартамент и външния свят. Ако излезете до близкия квартален магазин може да се окажете със замърсени ръце само за 30 секунди. И тогава се замислих – как с уменията, които имам, мога да предотвратя този досег с ужасно много врати”, обясни архитектът и дизайнер Иво Тедбъри.

Мъжът бързо разработва 3D проект и споделя идеята с колегата си от школата по архитектура в Бартлет-„Фреди Хонг”. Така двамата се заемат да помогнат в битката с COVID-19 с това, в което са най-добри.

„И двамата имаме достъп до 3D принтери, така че да може да изпробваме дизайна доста бързо. Фреди свърши чудесна работа в оптимизирането на дизайна за бърз печат и окончателен монтаж. Без да сме медици или участници на фронтовата линия, с радост се опитахме да помогнем в борбата с коронавируса по други начини”, допълни Тедбъри.

3D проектът бързо оживява и двамата успяват да създадат различни приспособления към дръжките на вратите за „свободни ръце”. Отпечатването на всяко устройство отнема по-малко от 3 часа, след което за около 30 секунди може да се монтират адаптерите към вратите в домовете ни, офиса и дори в магазини, аптеки и банки. Така може да се намали до минимум опасността от разпространение на вируса във всекидневието.

„Става въпрос за пластмасов адаптер, който се прикрепя към стандартна дръжка на вратата с помощта на две кабелни връзки. Така можете да отворите вратата с лакът, без да се налага да докосвате дръжката. Просто закачате вратата с предмишницата, като избягвате всякакъв допир и контакт със самата дръжка. Нашата цел е да променим обкръжаващата среда и най-вече поведението на хората”, каза още архитектът.

Източник: Нова тв

 
banner
banner
Петя Митева