Начало » Общност » Какво да правим, ако ни връчат акт за разходка в парка?

Какво да правим, ако ни връчат акт за разходка в парка?

При едно грамотно обжалване всички актове, които полицията издава по време на извънредното положение, ще паднат в съда.

Това прогнозира в предаването на Дарик радио „Реактивно“ наказателният адвокат Николай Хаджигенов.

По думите му идеята на тази мярка на правителството не е борба с разпространението на епидемията, а единствено упражняване на репресия и тормоз върху хората.

Една от основните причини санкцията да не издържи в съда е нейният огромен размер, който не съответства на извършеното нарушение, коментира юристът. Имаме престъпления в НК, които се наказват с глоба и не са по 5 000 лева, допълни той.

Към 1 април глобените с акт от 5000 лв. за разходки на открито са около 800 души. Това прави около 4 млн. лева наложени санкции.

В седемдневен срок след връчването на наказателните постановления те могат да се обжалват пред съответния районен съд, обясни адвокатът. Той е скептичен, че изобщо ще бъдат издадени наказателни постановления на фона на засилващото се недоволство сред българите. Но ако бъдат издадени, те трябва да бъдат обжалвани, смята Николай Хаджигенов.

Средно между три и шест месеца отнема издаването на наказателно постановление, уточни още адвокатът. И посъветва всеки, който е получил такова, да потърси юридическа помощ.

Припомняме, че в следобедните часове на 27 март само за няколко часа бяха съставени 23 акта за установяване на административно нарушение на варненци, разхождали се в Морската градина и отказали да я напуснат след молби от служителите на “Общинска полиция”.

Така те са нарушили забраната за посещение в паркове и градини, наложена със заповед на здравния министър.

 

източник: Нова Варна

 
banner
banner
Budnavarna