Начало » Общност » 158 000 л. конфискуван алкохол от митниците ще бъде дарен за борба с COVID-19

158 000 л. конфискуван алкохол от митниците ще бъде дарен за борба с COVID-19

Агенция „Митници” ще дари 158 343.2 литра етилов алкохол за борба с коронавируса у нас. Той ще бъде изпратен към Регионалните здравни инспекции и към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР, за да се използва за дезинфекция, съобщиха от ведомството

„Етиловият алкохол се предоставя с цел предпазване, ограничаване и преодоляване на последствията от разпространение на заразата с вируса на COVID – 19”, коментираха от държавната агенция. 138 000 литра ще отидат за инспекциите, а останалите 20 000 литра ще са за пожарната безопасност.

Разпределението на количествата е извършено на база предоставена информация от Логистично-координационния център към Националния оперативен щаб, съгласно заявените пред него потребности от регионалните здравни инспекции.

Спиртът е с действително алкохолно съдържание по обем, превишаващо 90 % vol, и представлява количества отнети или изоставени в полза на държавата, на които са направени лабораторни експертизи и е потвърден техният състав. По-голямата част от предоставянето количество е отнето с влезли в сила наказателни постановления в периода 2016-2019 г. от териториални дирекции Югозападна, Тракийска, Дунавска и Южна морска.

Действието е вследствие на приетия Закон на мерките и действията по време на извънредното положение, който в преходните и заключителни разпоредни задължава митниците да предоставят безвъзмездно спирт.

 
banner
banner
Петя Митева