Начало » Вълчи дол » Пълна карантина за българи завърнали се от чужбина в Долни чифлик

Пълна карантина за българи завърнали се от чужбина в Долни чифлик

До момента са установени 62-ма граждани, които са се завърнали от чужбина в община Долни чифлик. Това съобщи кметът Красимира Анастасова.

По думите й има пристигнали от Италия, Великобритания, Австрия, Германия, Франция, Белгия и Нидерландия, както и от гр. Банско. Всички 62-ма души в момента са под домашна карантина.

Градоначалникът посочи, че има будни жители на община Долни чифлик, които подават сигнали за завърнали се от чужбина, но не се съобщава за всички.

„Има съграждани, които не подават информация за всички, които са се завърнали, а няма как да ги обхванем. Вчера например издирвахме една жена, която е от Франция и пристигнала от преди 3 дни. Днес принудително й връчихме предписание за поставяне под карантина. Просто жената неглижира въпроса, но благодарение на сигнал на буден гражданин, предприехме мерки“, заяви Анастасова.

Тя сподели, че община Долни чифлик предприема инициатива да разпространи брошури по магазините и домовете, които освен полезна информация за коронавируса ще апелират гражданите да сигнализират за завърнали се хора от чужбина, или за такива, които не спазват домашна карантина.

Обмисля се идеята и за въвеждане на вечерен час, какъвто вече има в община Аврен.

„Община Долни Чифлик е голяма – 17 населени места. Ако примерно разполагаме с повече хора, бихме могли. На този етап да издам заповед за вечерен час, не знам дали ще успеят служителите на реда при подаване на сигнал за всяко едно от населените места да покрият. Това са ми единствено опасенията. Не е въпросът да издадем една заповед, ако не можем после да я контролираме и да я проверяаме дали тя се спазва, се губи ефектът“, обясни Анастасова.

 
banner
banner
Budnavarna