Начало » Общност » Подготвят Спортна зала във Варна за полева болница

Подготвят Спортна зала във Варна за полева болница

Зала „Младост“ в Двореца на културата и спорта във Варна ще се превърне в полева болница, това съобщи областният управител Стоян Пасев.

Тренировката за разкриване на полева болница е във връзка трансформиране на големи закрити площи във временни стационари, които са за карантинирани хора, провежда се от Националния оперативен щаб и се координира с МВР, Здравното министерство, държавния резерв и МО.

„Решихме, че зала „Младост“ е по-голяма като площ – 2 декара и половина. Утре ще пристигат леглата, може би в сряда ще почнем да ги сглобяваме“, заяви Пасев.

По думите му се очакват 300 легла, като обучението най-вероятно ще започне вдруги ден.

Пасев посочи, че при евентуална нужда и Военноморска болница ще има готовност да приема заразени с COVID – 19

„Готови сме цялата да я отцепим при евентуална нуждa. За момента само девети етаж прави реорганизация да посреща спешни случаи като Инфекциозна клиника“, заяви областният управител.

В София учението се провежда в зала „Армеец“, като на първи етап устройване на временен център за настаняване на пациенти под карантина с възможност за прерастване във военно полева болница. Втората фаза на тренировката е – дооборудване с необходимото медицинско оборудване и апаратура. Третият етап е – съгласуване на действията на институциите по транспортиране, настаняване и обслужване на пациенти. Последната четвърта фаза на учението е – прекратяване на дейността на временния център за настаняване на пациенти под карантина.

Източник: moreto.net

 
banner
banner
Петя Митева