Начало » Политика » Правната комисия в НС подкрепи единодушно ветото върху Закона за извънредното положение

Правната комисия в НС подкрепи единодушно ветото върху Закона за извънредното положение

Единодушно депутатите от парламентарната правна комисия подкрепиха ветото на президента Румен Радев върху два от текстовете в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. В 13 часа по ветото на държавния глава извънредно ще заседава и Народното събрание.

Оспорените от президента текстове са свързани със спекулата по време на кризата и за разпространяването на фалшиви новини. Отпадането им подкрепиха 19 депутати, но изказвания направиха само трима.

Крум Зарков от БСП заяви, че ветото на президента е шанс да се разгледат отново спорни текстове. Според него, не трябва да се допуска някой да трупа лесни пари на гърба на хорското страдание и затова след време социалистите ще внесат специални промени за спекулата, които да минат по нормалната, а не по бързата процедура.

Красимир Ципов от ГЕРБ пък припомни, че формулировка за невярна информация има още в два текста в НК, но въпреки това ГЕРБ ще подкрепи президентското вето.

Йордан Цонев само декларира, че ДПС ще подкрепи ветото, защото от движението са били против двата текста още при обсъждането им.

В 13 часа народните избраници се събират – също извънредно като правната комисия, за да гласуват по президентското вето.

Още вчера стана ясно, че правителството и ГЕРБ са съгласни и двата спорни текста да отпаднат. Президентът обаче прецени и като недостатъчно конкретни и разпоредбите за правомощията на армията, но е съгласен, че военните трябва да се включват при кризи. Радев поиска и по-сериозни мерки за най-уязвимите.

Премиерът Бойко Борисов обяви вчера, че ГЕРБ ще уважат ветото на президента върху текстовете за налагане на пределни цени на някои стоки и за наказанията за разпространението на невярна информация.

Източник: БНР

Снимка: БГНЕС

 
banner
banner
Петя Митева