Начало » Политика » Вл. Горанов: Няма да има мораториум върху кредитите

Вл. Горанов: Няма да има мораториум върху кредитите

Няма да има мораториум върху кредитите, тъй като правителството не възприема подобен „популистки“ подход, който може да влоши състоянието на търговските банки, заяви в ефира на БНР министърът на финансите Владислав Горанов.

„Няма как да говорим за мораториум в едни облигационни отношения. Искате ли да направим мораториум и върху това да можете да изтеглите вашия депозит от банката? Защото от едната страна са вложенията на хората, от другата – раздадените кредити от банките на отделни физически и юридически лица“, посочи Горанов.

По неговите думи бюджетът не може да замени икономиката.

Финансовият министър коментира и финансовите мерки, които са предприети във връзка с извънредното положение, за да се „помогне с ресурс от страна на държавата и с регулаторни мерки от страна на банковия надзор:
„Предприели сме мерки да осигурим гъвкавост – с допълнителна капитализация на Българската банка за развитие“, посочи Горанов.

Като втора мярка финансовият министър посочи „субсидирането на тези работодатели, които имат планове да запазят част от заетостта си и да участват солидарно в проблема със заетостта на своите работници“.

„Променихме законодателството в тази посока. Предстои през следващата седмица да се приеме от правителството самата програма, която изяснява точният механизъм за действие.

Бих призовал бизнесмените, които се колебаят в коя посока да тръгнат, много внимателно да си преценят кои работници и служители са важни за тях и да не бързат да ги освобождават с лека ръка. Затова помислихме за този механизъм, който гарантира 60% на 40% участието на държавата и на работодателите в спасяването на заетостта на работниците и служителите“, сподели Горанов

По отношение на помощта от страна на Европейската комисия (ЕК) и Световната банка той посочи, че има грешно разбиране, че изпълнителната власт на Европейския съюз (ЕС) ще раздава пари на страните от блока.

„Това, което ЕК реши, е, че от началото на февруари вече разпределените бюджети от действащият Програмен период по отделните оперативни програми могат да бъдат използвани за борба с коронавируса. Те ни казаха: „Вашите пари можете да си ги ползвате и ние ще ви ги признаем за допустими разходи, за всички мерки, които можете да докажете, че са за борба с епидемията“.

Това не са нови пари, не са допълнителни пари които тя разпределя. Това са си нашите европейски фондове“, категоричен беше Горанов.

Той уточни, че под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев се разглеждат оперативните програми, за да може да бъде използван свободен финансов ресурс от тях:

„Част от разходите за закупуване на техника и апаратура от страна на Министерството на здравеопазването ще могат да бъдат финансирани от европейски фондове. Част от разходите, свързани с изплащането на допълнителните възнаграждения на тези медицински лица, които работят на първа линия, ще могат да бъдат изплащани от Европейския социален фонд“, коментира още Горанов.

Той коментира и тавана на цените:

„Смятам, че тази мярка (за таван на цените – бел.ред.)ще доведе до повече дефекти, отколкото до ефекти. Не смятам, че този текст, предложен от БСП, е полезен.

Бих предложил след обнародването на Закона за извънредното положение, ако се стигне до подобно решение, максимално бързо да се преразгледа, защото подобни мерки, дори в криза като тази, са неработещи.

Те по-скоро могат да доведат до проблем с недостиг на предлагане на определени стоки, отколкото да решат несъществуващ на този етап проблем пред нашия пазар. … Не го харесвам този текст и не искам да действа“.

Investor.bg

 
banner
banner
Budnavarna