Начало » Политика » Румен Радев налага частично вето на Закона за извънредното положение

Румен Радев налага частично вето на Закона за извънредното положение

Пред журналисти президентът обяви решението да наложи частично вето върху Закона за извънредното положение. Мотивите за ветото ще бъдат обявени в най-кратък срок.

Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта, обясни държавният глава. Липсата на кадри и дефицити в организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, смята той.

Законът атакува и последните остатъци от свободата на словото, каза Радев.

В момента в света и в България протичат паралелно пред две кризи – здравна и икономически социална, породена от мерките. Хиляди българи са хвърлени в битка за оцеляване и имат нужда от подкрепа.

„Липсата на убедителни мерки ще доведе до социално напрежение“, каза държавният глава и призова за мерки, които са в помощ на най-засегнатите. „Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни“.

Спекулата с най-необходимото руши доверието в обществото. Срещу нея трябва да има безкомпромисни мерки, но те от своя страна не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на електроенергията и горивата, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки.

 
banner
banner
Budnavarna