Начало » Общност » Обмислят строга домашна карантина за пенсионерите

Обмислят строга домашна карантина за пенсионерите

Ако броят на заразените с коронавирус у нас нарасне много, възрастните хора може да бъдат поставени под строга домашна карантина. Това е един от вариантите, които се обсъждат като мярка срещу разпространението на опасния COVID-19. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев по време на извънредната среща при президента в сряда.

В нея участваха премиерът Бойко Борисов, здравният министър Кирил Ананиев, вътрешният министър Младен Маренов, както и началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

В началото президентът Радев призова всички да се отнасят с разбиране към усилията, които се полагат, защото от тях има ефект.

„Има промяна в съзнанието на хората, спазват се и социална изолация и социална дистанция. Остава да решаваме и други важни, неотложни проблеми. Не сме били подготвени за криза от такъв мащаб, говоря за лични предпазни средства, дезинфектанти”, каза Радев.

Той коментира, че е добре, че производството се пренастройва, но отчете, че лекари в София все още нямат лични предпазни средства. Румен Радев попита участниците в срещата и дали лекарите са инструктирани как да работят в тази ситуация.

„Предприемаме мерки за наказание на лекарите, които отказват да работят. Но първо трябва да ги осигурим”, каза Радев.

Президентът призова още да не се насажда страх и паника в обществото в тази ситуация.

Румен Радев смята, че върви спекула с личните предпазни средства и призова гражданите да подават сигнали за подобни случаи.

„Паралелно със здравната криза, се развива и икономическа. Да не изпаднем в хуманитарна. Надявам се, че ще има реални мерки, господин премиер. Знам, че нашите възможности са скромни. Надявам се един ден гладът да не победи страха”, каза Радев.

Вицепремиерът Дончев уточни, че тече процес на препрограмиране на съществуващите оперативни програми и финансови инструменти в България. „В състояние сме дори да прекратяваме съществуващи договори. На първо място сред приоритетите ни е защитата на живота и здравето на българските граждани”, каза Дончев.

Дончев обясни, че средствата за допълнително възнаграждение на медицинския персонал се осигуряват по ОП „Развитие на човешките ресурси”.

„Правим опит всички доставки на маски и оборудване да бъдат за сметка на европейския фонд за „Регионално развитие””, обясни вицепремиерът.

Що се отнася до домашната карантина за пенсионерите, Дончев обясни, че това веднага вади необходимостта от разширяване с пъти обхвата на службите за социален патронаж. „Това означава три пъти по-голям брой хора и техника, които са в състояние да разнасят вода, храна и медикаменти на всички възрастни хора, което планираме да стане със средства от оперативните програми”, каза Дончев.

Относно икономическите аспекти на ситуацията, вицепремиерът обясни, че сред мерките, които се предлагат е достъп до кредитен ресурс за компании в затруднения, помощ за работниците, помощ за ликвидна подкрепа на компаниите.

„Трябва да мислим за най-уязвимите сектори – транспорт, туризъм, услугите. Разработват се допълнителни мерки”, каза Дончев.

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че вече е издал 7 заповеди, които регламентират редица процеси с оглед защита здравето на хората. Относно предпазните средства и необходимата апаратура, Ананиев заяви, че нуждите се попълват всеки ден по различни пътища.

„Започнахме с отваряне на държавния резерв, успяхме да доставим количества от Турция за медицинския персонал на първа линия. Ползваме средствата от Оперативните програми, Държавният бюджет също предоставя средства”, каза Ананиев.

„До две седмици България ще разполага с достатъчно предпазни облекла, за да бъдат покрити нуждите на медицинския персонал. Само за един ден по дарителската ни сметка са събрани 18 000 лева, които ще бъдат използвани за закупуване на апаратура и предпазни средства“, каза Ананиев.

Източник: Нова ТВ

 
banner
banner
BudnaVarna.com