Начало » Общност » Честит 8 март!

Честит 8 март!

Отбелязваме Международния ден на жената! От социалистически повод за протести, шествия и дискусии, 8-и март постепенно навлиза в културата на множество държави и общества като празник на постиженията на жените във всички сфери на живота и тяхното специално място в „мъжкия“ свят.

На много места по света днес се чества Денят на майката, в който децата израяват своята обич и признание към майките си.

Празникът има много лица. Но истината е, че се е деформирал и малцина си спомнят откъде идва поводът, защо е точно тази датата. Преди всичко останало – той е празник от жената за жената.

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20-и в., която поражда протести за подобряване на условията на труд.

История, градена от малки триумфи, като правото да има еднаква тоалетна за жени и мъже или големи – като правото да гласуваш и да бъдеш избирана.

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.
Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, отново през март, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

Съществуват обаче мнения, че този факт не е потвърден, а е бил измислен през 1955 г. вероятно с мотива празникът да се смята за комунистическа идеология.

У нас 8-и март провокира смесени чувства. Някои го приемат като отживелица от социализма, за други пък той е признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

BudnaVarna.com честити празника на представителки на нежния пол! Независимо дали смятате трудовите и човешките права на жените за важна тема, поздравете днес близките си жени с цвете, подарък или просто прегръдка!

 
banner
banner
Budnavarna