Организират безплатни прегледи за ендометриоза в АГ болницата във Варна

Само преди ден в Народното събрание се откри кампания за безплатни профилактични прегледи на жени със съмнения за ендометриоза или с фамилна обремененост. Инициативата е организирана от фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ по повод Световния месец на ендометриозата.
СБАГАЛ – Варна е единствената специализирана болница по акушерство и гинекология извън столицата, която подкрепя и участва в инициативата. За екипа на лечебното заведение е изключително важна профилактиката на женското здраве, както и правилната и навременно поставена диагноза, което е първата стъпка към адекватното лечение. Трима са водещите специалисти, които ще извършват безплатните прегледи: проф. Емил Ковачев, д-р Живко Жеков и д-р Боян Георгиев на 17.18 и 20.03.2020г. с предварително записване на телефон 0877773055.

Какво е ендрометриозата?

Ендометриозата е гинекологично заболяване, при което тъкан, подобна на тази, която изгражда маточната лигавица – ендометриума, се разпространява на различни места извън матката. При това под влияние на женския хормонален цикъл, тези ендометриоз ни огнища нарастват и кървят всеки месец. Това е дори по-сериозно, отколкото звучи, тъй като създава постоянен възпалителен процес в засегнатите органи и може да предизвика болезнени сраствания с потенциално тежки усложнения.

По съвременни данни ендометриозата засяга 10-15% от жените и момичетата в репродуктивна възраст, между 25 и 35 години. Ендометриозата влошава яйчниковия резерв и намалява броя на яйцеклетките, което води до стерилитет, може да се прояви и с дълго кръвотечение и силни болки.

Източник: Moreto.net

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

18 + 1 =