Начало » Девня » Девненци се пречистиха с огън на Сирни Заговезни

Девненци се пречистиха с огън на Сирни Заговезни

За поредна година девненци спазиха народния обичай и се пречистиха с огън на Сирни Заговезни. Ритуалът, известен като „Поклади“, събра мало и голямо и отключи ведро настроение, съобщава Девня – древна и модерна.

По традиция кметът Свилен Шитов присъства на моравата на ул. „Дунав“ в кв. „Девня-1“, която бе озарена от голяма клада и малки огньове, предвидени специално за децата.

Малките поискаха прошка от по-големите, с което бе изпълнена християнската традиция за всеопрощение в навечерието на Великия пост. Празникът бе съпътстван от музика, танци и детски глъч. Кметът върза мартеници на всички и отправи пожелания за здраве, щастие и берекет.

„Поклади“ тази година имаше и в кв. „Химик“, чиито малки и големи жители получиха мартеници и халва от общинския съветник Денис Куцаров. Той благодари на всички за топлото посрещане и им пожела здраве и вярност към народните традиции, за да сме обединени и силни като народ.

В народните представи Сирни Заговезни е свързан с границата между отиващата си зима и настъпващата пролет. Много от ритуалите и обичаите, съпътстващи празника, са езически, какъвто е и „Поклади“.

На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да се подготвят за посрещането на Възкръсналия Христос.

 
banner
banner
Budnavarna