Начало » Общност » Раннохристиянски манастир край Варна е оставен на произвола на съдбата

Раннохристиянски манастир край Варна е оставен на произвола на съдбата

Раннохристиянският манастир в местността Джанавара край Варна се намира в окаяно състояние. Това съобщи на пресконференция пред медии археологът д-р Васил Тенекеджиев.

„За съжаление този изключителен археологически паметник за варненската археология е в много рисково положение. Правят се нощни събирания, боклуци, троши се, вандализъм има страхотен. Всичко това може да бъде прекратено само ако се задвижи държавната машина и този обект най-накрая бъде защитен по някакъв начин. Надявам се този процес по-бързо да приключи, защото обектът е от камък, но той няма да издържи твърде дълго на подобно отношение“, заяви Тенекеджиев.

По думите му от години Регионалният исторически музей и Община Варна правят опити за сътрудничество с министерството на културата и горите, имотът да бъде предаден за стопанисване на местната власт, за да може да се поддържа, но до момента няма никакъв резултат.

„Ние правим разкопки, защото имаме право, но от там нататък този обект е оставен на произвола на съдбата“, посочи археологът.

През миналата година специалистите са разкопали част от входа на представителния двор на манастира, при което се натъкнали на стопански двор.

„Откриваме цяла система от водопроводи и канали. Това показва, че качеството на живот в този комплекс е било много високо за времето си т.е. то е било не само един от най-големите раннохристиянски култови комплекси-манастири в българските земи, но и един от най-цивилизованите“, заяви Тенекеджиев и посочи, че разкопките ще продължат и през тази година.

Източник: moreto.net

 
banner
banner
Петя Митева