Начало » Събития » Форум събира водещи онколози край Варна

Форум събира водещи онколози край Варна

Седмата национална онкологична конференция МОРЕ 2016 започва днес в курорта „Златни пясъци“. Тридневният форум е част от националната програма МОРЕ – абревиатура на Мултидисциплинарни Онкологични Разговори и Екстракти. Тя е инициатива на Българско онкологично научно дружество, СБАЛОЗ Марко Марков – Варна и Медицински университет – Варна, които организират ежегодни национални конференции, посветени на проблеми на най-значимите злокачествени тумори, тяхното диагностициране и лечение в България.

Тази година за първи път форумът се провежда под егидата на Община Варна.

Предишните шест конференции МОРЕ бяха посветена на най-актуалните онкологични проблеми (белодробeн рак, рак на дебело и право черво, невроендокринни тумори, рак на простата, рак на гърда и на яйчници, кожeн меланом, детски нефробластом, психосоциална подкрепа и рехабилитация в онкологията) и публикуваха първите по рода си национални ръководства за диагноза и лечение на тези най-чести злокачествени болести.

Водещ предмет на нейната научна програма в конференцията МОРЕ 2016 са най-честите злокачествени тумори на главата и шията. Допълнително форумът ще осъвремени ръководството за медицинска практика при рака на дебело и право черво, създадено през 2011 г. Върху тези документи цяла година преди това работят два експертни борда с общо 42 хабилитирани специалисти от почти всички онкологични центрове в страната. Подобни екипи се събират за първи път и включват всички специалности и браншови лекарски организации, занимаващи с тези тумори. Изработените от тях национални консенсуси ще бъдат дискутирани и приети на конференцията, за да станат най-съвременни и актуални наръчници за българските лекари.

По време на конференцията ще бъде връчена четвъртата ежегодна национална награда за принос в българската клинична онкология. Номинирани са трима млади български учени с оригинални разработки в диагностичната и лечебната онкология. Призьорът, определен чрез тайно електронно гласуване на членовете на експертните бордове, ще получи паричен грант и оригинална почетна статуетка с образа на древнотракийския бог Дарзалас, покровител на Одесос. Церемонията по награждаването е тази вечер от 17.00 часа.

Източник: Дарик

 
banner
banner
Budnavarna