Начало » Общност » Без отпуск за дните в майчинство?

Без отпуск за дните в майчинство?

Отмяна на правото на платен годишен отпуск за периоди, в които не се полага труд, предлагат работодателите.

Това означава, че ползващите дълго време болничен отпуск и майките няма да могат да трупат дни за отдих, стана ясно по време на пресконференция, на която Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) представи своите приоритети за 2020 г.

Освен отпадането на отпуска при болнични и майчинство пък, от АОБР отново изтъкнаха, че настояват първите три дни от болничния да не се плащат от предприятията.

По други теми обаче работодателите не постигнаха съгласие. На въпрос какво е мнението на АОБР за внесените от ВМРО промени, които ще дадат на непушачите 2 дни повече годишен отпуск, председателят на БСК Радосвет Радев отвърна, че би назначил само пушачи.

„За равен труд трябва да се плаща равно възнаграждение“, отвърна пък шефът на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев обяви, че освен по тази тема бизнесът няма единно мнение или коментар и по последните проблеми около хазарта.

Приоритетите на едрия бизнес през тази година са в три посоки – подобряване на бизнес средата, решаване на проблемите с недостига на кадри и цялостна реформа в енергетиката.

За по-добра икономика работодателите искат електронно правителство, ще водят борба със сивата икономика и корупцията и ще настояват за отмяна на данъка върху дивидента и намаляване с 5% на данъка върху доходите на едноличните търговци.

Източник: Агенция Кросс

 
banner
banner
Петя Митева