Начало » Общност » Ентусиасти организират разходка до най-старото дърво във Варна

Ентусиасти организират разходка до най-старото дърво във Варна

Разходка до най-старото дърво във Варна и едно от най-възрастните у нас, организират ентусиасти тази събота от 11:00 часа. Мястото на срещата е входът на бившата фабрика „Първи май“ в квартал „Аспарухово“, където се намира и чинарът на над 1000 години. Затова съобщават в социалните мрежи, научи BudnaVarna.bg.

„Идеята на това събитие е да заведем хората, които нямат никаква представа, че на територията на квартала е може би едно от най-старите дървета в България. Другата причина е, че ние аспаруховци искаме да се убедим, че то не е наранено по никакъв начин и състоянието му е такова, каквото е било през вековете. Надяваме се времето да е благоприятно за тази кратка разходка и да ви е интересно“, пишат организаторите.

Дървото е вписано като най-старото във Варна в регистъра на вековните дървета в България, който се поддържа от Изпълнителната агенция по околната среда и водите. То е представител на вида Западен чинар и е с обиколка на ствола близо 9 метра и височина 18 метра. В миналото мястото около дървото е било поляна, покрай която минавал старият път за местностите Кьошк баглар и Карантината.

Една от легендите за старинното дърво разказва, че то лекува всякакво неразположение, стига човек да седне за известно време до него, плътно опрял гръб в дънера.

Друга легенда е свързана с основателя на Българската държава. Според нея именно на това дърво хан Аспарух е връзвал коня си и е почивал под дълбоката му сянка. Чинарът направил впечатление и на чешките археолози – братя Шкорпил, които споменават за него в свои записки.

Вековното дърво е обявено за природен паметник през март 1969 г.

 
banner
banner
Budnavarna