Начало » Общност » ПИШЕ СЕ СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ТАЛЯНА

ПИШЕ СЕ СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ТАЛЯНА

През изминалите няколко месеца дейността на Фондация “Иноватор” бе посветена на осъществяването на инициативите, част от проекта “От А (арта) до Я (явлението): креативните квартали в България”. Едно от заключителните действия, обобщаващи основната мисия на проекта – популяризирането на креативните квартали в България и в частност привличането на общественото внимание към варненската зона Таляна – бе създаването на стратегия за развитие на подобни квартали.

Но защо Таляна е така ценна за историята на Варна? Това е районът с най-голямата концентрация на културно-историческо наследство в града. Освен всички архитектурни шедьорври, тук наскоро бяха разкрити археологически находки, осъществяват се редица културни, развлекателни и предприемачески инициативи и се развиват социални бизнеси, които привличат посетители в района.

Проектът на Фондация “Иноватор”, който е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, цели да привлече вниманието на варненската общност, включваща експерти и заинтересовани лица, както и живущи, работещи и посетители на Таляна. Всеки, разходил се из уличките на зоната, която се очертава да стане притегателен център, обособен като пешеходен квартал и зона на креативните индустрии, може да усети потенциала, който крие това място, както и духа на Стара Варна.

В тази връзка екипът на проекта разработи документ, съдържащ стратегически насоки за развитието на креативните квартали в България по примера на Таляна. За да е достъпен и разбираем документът, бяха очертани четири основни направления, върху които да се фокусира и бъдщото развитие на Таляна, а именно: опазване на културно-историческо наследство, пешеходна проходимост, дизайн код и развитие на бизнеса в района.

Основните автори на стратегията са арх. Венцислава Недялкова, арх. Максим Недков, арх. Явор Панев и Цвета Йотцова-Стоева, които заедно с помощта на експерти от местната власт, архитекти, урбанисти и представители на бизнеса, успяха да създадат един качествен документ, който може да служи за основа за развитието на подобна зона на креативните индустрии във всички български градове. Обратна връзка за съдържанието на стратегията бе получена и от заинтересовани граждани, които се включиха в двете събития, посветени на обсъждането на стратегията.

Всяка глава от стратегията се фокусира върху едно от четирите основни направления и съдържа информация за: текущото състояние, определянето на заинтересованите страни, примери от Таляна, България и света, меки и твърди предложения към заинтересованите страни, които биха спомогнали за развитието на зоната. Предстои стратегията да бъде предложена за реализиране и с помощта на всички замесени лица Таляна да се превърне отново в привлекателен център за туристи и предприемачи във Варна.

 
banner
banner
Budnavarna