Начало » Общност » 15 000 деца с предпазен колан на задната седалка

15 000 деца с предпазен колан на задната седалка

Инициативата “С предпазен колан на задната седалка“ започва днес във Варна. Тя ще обхване близо 15 000 деца от първи до четвърти клас в над 50 училища в морската столица, Девня, Провадия, Белослав и Суворово. До края на ноември над 170 доброволци ще влязат в класовете, където чрез интерактивна презентация ще обяснят колко е важно да се пътува на задната седалка в автомобила с предпазен колан. Инициативата е на “Солвей соди” с подкрепата на община Варна, Регионалното управление по образование и частни фирми.

Тази година във Варна пилотно на 10 кръстовища бяха поставени и фигурки на деца, с цел изостряне на вниманието на шофьорите. “Този проект ще бъде продължен, а догодина при реконструкциите на редица основни пътни артерии в града – като бул. „Васил Левски“, „Приморски, “Народни будители”, “Мара Тасева” и др., важен акцент ще бъде изграждането на нов тип пешеходни пътеки, включително с допълнителна сигнализация – светлинна и звукова”, заяви кметът Иван Портних.

Инициативата “С предпазен колан на задната седалка” има две основни цели – първата е образователна, а втората – да се привлече вниманието на родителите и на цялото общество към този сериозен проблем, обясни изпълнителният директор на „Солвей Соди“ АД Спирос Номикос. Той посочи, че вече е създадена фейсбук група, в която ще бъде подавана актуална информация за кампанията. Хората ще бъдат информирани и чрез плакати и картички, които ще бъдат раздавани в училищата. Кампанията ще завърши с концерт на 30-ти ноември в Двореца на културата и спорта.

По официални данни България е с най-висок брой загинали при ПТП-та годишно спрямо други европейски страни – 90 души на 1 милион при пътни произшествия, срещу 51 души на 1 милион в ЕС. От началото на годината до октомври на територията на Варненска област са регистрирани 3370 катастрофи, от които тежките са 596.

Източник: Варнаутре

 
banner
banner
Budnavarna