До края на януари продължават безплатните изследвания на пикочна киселина във Варна

Във връзка с големия брой празничини и почивни дни през месец декември, голям брой пациенти не успяха да се възползват от възможността за безплатни изследвания на нивата на пикочна киселина в кръвта. Поради тази причина и постъпилите запитвания от пациенти, фондация „Медкънект“ реши да продължи кампанията „Високи нива на пикочна киселина – информирай се и се изследвай“ до края на месец януари, научи BudnaVarna.bg.

Всички желаещи могат да се изследват безплатно в лаборатории „Лина“ във Варна и Бургас, а талон за безплатно изследване може да се изтегли от тук: https://medconsult.bg/iniciativi/item/1946-informacionna-kampaniya#talon.

До момента над 1700 пациенти от Варна и Бургас са се възползвали от възможността и са се изследвали в рамките на кампанията. При 220 пациента са установени високи нива на пикочна киселина в кръвта, като фондацията им е препоръчала следващи действия, свързани със състоянието. Пикочната киселина в кръвта е важен показател, който подобно на други добре познати  показатели като нива на артериалното налягане, сърдечна честота, холестерол и кръвна захар трябва да се проследяват профилактично, съветват специалистите. Високите нива на пикочна киселина в кръвта или т.н. хиперурикемия крият сериозни рискове от възникване на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, подагра, метаболитен синдром и др.

Фондация „Медкънект“ насърчава хората на възраст над 40 години, които имат или са изложени на риск, да проверяват редовно нивата на пикочната си киселина чрез рутинен кръвен тест и след това, ако се налага, да определят правилния план за лечение с лекар.

 

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

three + 20 =