Начало » Общини » В Провадия опитват да спасят с референдум болницата и уникалните солени бани

В Провадия опитват да спасят с референдум болницата и уникалните солени бани

След Каварна и Провадия организира местен референдум. Двата града са близки по битие. Управляващи са кметове от БСП, избрани с решаващата подкрепа на ГЕРБ. Поради този факт в общините няма коректив на властта и случващото се като цяло, източник /RNS/.

Преди месеци в Каварна започна референдум с една точка: Искате ли да бъдат прекратени правомощията на кмета на общината Нина Ставрева.

В Провадия са далеч по-креативни от Каварна. Учреден е Инициативен комитет, който поставя за решаване пред местната администрация въпроса с възстановяването на Солени Минерални бани в Провадия за нуждите на балнеолечение и възстановяването на родилно и хирургично отделение в МБАЛ „Царица Йоана“ в града.

2-11-small

Вчера от Инциативния комитет публикуваха информация за това, че кметът на града Филчо Филев е разрешил местата, на които да се събират подписите за референдума.

Наскоро местната електронна медия Провадия днес, публикува репортаж за състоянието на баните. От него ясно се вижда, че треви и храсти напълно са покрили пешеходните зони, а младите фиданки избили през годините по плочниците и асфалта са се превърнаха в големи дървета. Липсват пейки, люлки и осветление, все неща, които са характерни за един градски парк, пишат в сайта.

Въпреки, че солените минерални бани в Провадия бяха единствени по рода си в страната и лечение с подобно действие имаше само в Карлови Вари – Чехия, за поредна година те останаха отново буренясали, коментират от медията.

47-small

Става ясно, че собственикът – Община Провадия, е абдикирал напълно от иначе важния за градската структура парк.

55-small

В стратегията за управление на общинската собственост Община Провадия е записала, че „Наличието, поддържането в добро състояние и увеличаването на зелените площи в общината е предпоставка за изграждане на хармонична жизнена среда и подобряване условията на живот” като се посочва, че един от важните в градската структура парк е точно паркът Минерални бани. Оказва се, че на практика  действителността е съвсем различна.

71-small

По правило след набирането на необходимите по закон подписи за провеждането на местен референдум, Инициативният комитет трябва да ги представи в ОбС, а председателят му е длъжен да го подложи на гласуване и според него са се предприемат действия по изпълнението на двата въпроса. Това по принцип може да стане само при наличието на средства в общината.

 
banner
banner
Budnavarna