Ръст на непълнолетните работили нелегално през лятото във Варна

Повече нарушения при наемането на непълнолетни отчита Инспекцията по труда във Варна. От юни до август са установени 9 случая, при които деца са работели като сервитьори и бармани без разрешението на Инспекцията.

Нарушенията са констатирани в малки туристически обекти на юг от Варна. Най-много са случаите в курортния комплекс „Шкорпиловци“. Някои от непълнолетните са работели дори и нощем.

Тази година не достигаше работната ръка и много работодатели наеха непълнолетни работници. Ние имаме 150% ръст на наетите спрямо предходната година, обясни Иван Иванов, директор на Инспекцията по труда във Варна, цитиран от БНТ.

През активния туристически сезон трудовите инспектори са извършили общо 469 проверки, установени са 2 253 нарушения, свързани най-вече с неспазване на трудовите договори и с лоши условия на труд.

Свързани с нарушения на междудневна или междуседмична почивка. Там са предприети принудителни административни мерки, потърсена е и наказателна отговорност за по-грубите нарушения от работодателите, каза Иванов.

В момента засилени проверките има в сферата на селското стопанство и строителството.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!