Църквата „Света Петка“ отбелязва 110 години от откриването си

110 години от откриването на храм „Света Петка“ във Варна бе отбелязан днес. През 1906 г. на този ден е била първата служба тук.

Днес бе отслужена Архиерейска света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Градежът на черквата „Света Параскева Петка“, известна на варненци само като „Света Петка“, започва през 1901 г. Още стои камъкът, осветен при първата копка от митрополит Симеон. Завършен през 1906 г. храмът е осветен много по-късно от митрополит Йосиф. Историята не пази спомени за това, откъде са дошли средствата за построяването на храма.

Предполага се, че заможни люде са осигурили парите.За разлика от повечето черкви във Варна „Света Петка“ не е била разрушавана. Зографисана е едва през 1973 г., докогато, както и повечето храмове посрещала миряните с бели стени. Над образите на светците повече от година се трудили художниците Димитър Бакалски и Сергей Ростовцев. Задължителните църковни орнаменти направил зографът Александър Сорокин. Архивите мълчат и за точната дата на първата служба.

Това, което е известно обаче, е, че в черквата се служело и преди тя да бъде осветена. Вечната борба между доброто и злото е главната сцена в иконостаса на черквата. Двата змея, преклонили глава пред кръста и гълъба, символ на Светия дух, са доказателствата за божията доброта и справедливост. През 1928 г. била построена и пристройката към черквата – днешната кръщелна. До 1945 г. тя била ползвана като кухня за бедни. Топла храна тук можели да получат деца сираци и дори семейства бежанци от войната.

Източник: Петел

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!