Варна строи нови сгради, за да учат целодневно всички деца до 7 клас

Община Варна ще строи нови сгради, за да може децата от 1 до 7 клас в града да учат целодневно. Това е и най-голямото предизвикателство пред администрация с въведените законодателни промени, коментира Лилия Христова, директорът на „Образование“ в общината и председател на комисията по образованието, младежта и спорта в Националното сдружение на общините в България.

Всички ученици от 1 до 7 клас включително задължително ще учат целодневно според изискванията на новия закон за средното образование. Във Варна това реално ще се случи до най-много 4-5 години, съобщи Христова.
Три са основните варианти пред общината, тъй като в момента почти няма училище, което да няма затруднения с базата, за да изпълни условието за целодневната форма на обучение. Реформата ще започне от училищата, в които има обективни предпоставки за поетапното премахване на горния курс. На освободеното място в сградите ке бъде въведена целодневна организация на учебния процес. Неизбежно на този етап изглежда строителството на нови сгради.
Във Варна имаме фонда на професионалните гимназии, но тъй като всички са включени в проекти на оперативна програма „Региони в растеж“, те не подлежат на преструктуриране с оглед 5-годишния период на мониторинг при разходването на евросредства, обясни Лилия Христова. Третият вариант е оптимизация на съществуващия фонд, но той е по-скоро помощен отколкото основен, уточни тя.
Отпадането на 8-ия клас и вземането на решения кои училища ще останат основни и кои ще са обединени предстоят в следващите няколко месеца. Варна е достатъчно напред в изпълнението на закона и не очакваме никакви трудности с въвеждането на новите изисквания, категорична е Лилия Христова. Създаването на обществени съвети към училищата с участие на представители на родителите и местната администрация е друга сериозна стъпка за повишаване на контрола върху качеството на образованието.
Професионалното образование и обвързването му с очакванията на бизнеса е насока, в която община Варна вече има виждания и опит с въвеждането на първия в страната пилотен проект за дуално обучение, който се реализира в Професионалната гимназия по дървообработване. Проектът предвижда паралелно със заниманията си в гимназията тийнейджърите практически да се учат как се произвеждат мебели във водещи варненски компании от сектора. Те ще работят с официално съгласие на родителите си и с разрешение от Инспекцията по труда.
Ще имат трудови договори и ще получават заплати както от работодателите си, така и от община Варна. Единствените пречки за преодоляване са институционални и се надяваме с помощта на Министерството на образованието и науката те да бъдат изчистени напълно, допълни Христова.
СПОДЕЛИ НОВИНАТА!