Начало » Общност » Жълтата гостенка навести 45 варненски семейства

Жълтата гостенка навести 45 варненски семейства

От началото на година 45 души от Варненска област са заболели от туберкулоза. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция. Поводът е Седмицата на отворените врати в Тубдиспансера, която се провежда до 13 декември.

 

От началото на годината със съмнение за туберкулоза във Варненска област са 160 души, от които със заболяване – 21, с латентната му форма – 7. Изследвани са и 171 контактни лица, от които двама са заболели.

 

От проведените до момента 3 кампании „Седмица на отворените врати” в изпълнение на националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България в област Варна за 2019 г. са попълнени и обработени 234 анкетни карти, от тях са открити 121 души в риск. Консултирани и прегледани са 234-ма души. Обхванати с туберкулинов кожен тест манту са 68 души.

 

Туберкулозата е лечима и предотвратима, но по данни на Световната здравна организация тя остава водещ проблем на общественото здраве в европейският регион на СЗО. Въпреки постигнатите високи резултати в борбата с нея жълтата гостенка продължава да бъде заплаха за хората и не трябва да бъде подценявана, предупреждават от РЗИ – Варна.

Източник: Черно море

 
banner
banner
Петя Митева